Scheiden betekent nieuwe afspraken maken. Afspraken als partners en afspraken als ouders. Of beter gezegd als collega-ouders. Nieuwe afspraken maken is niet eenvoudig. Zeker niet als ouders niet langer kunnen en willen praten met elkaar. Het inschakelen van een bemiddelaar kan uitkomst bieden.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal eenoudergezinnen in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat, in de jaren na de echtscheiding, 25 procent van de kinderen het contact met de vader verliest en 2 procent met de moeder. Cijfers laten steeds zien dat kinderen betrokken zijn bij de keuze van ouders om het huwelijk te beëindigen. Het beëindigen van een huwelijk kan uiteindelijk een verstandige beslissing zijn. Dan rijst alleen de vraag of ouders ook verstandig kunnen scheiden.
Een bemiddelaar zal trachten mensen te helpen als partners uit elkaar te gaan, maar samen als ouders te blijven. De eerste afspraken die gemaakt dienen te worden gaan de kinderen aan: hoe regel je het gezag, hoe verdeel je de zorg, wie gaat waar wonen, is er een financiële bijdrage, etc.? Deze onderwerpen kunnen niet altijd direct aan bod komen omdat ouders, geleid door emoties en ervaringen met elkaar uit het verleden, elkaar niet (meer kunnen en/of willen) begrijpen. Het gevaar dreigt dat de onderlinge communicatie steeds meer verslechtert, ook voor de langere termijn.
Bemiddeling brengt juist met zich mee dat je kunt kijken naar elkaars onderliggende belangen. De rechter niet. Die gaat alleen juridisch en feitelijk te werk. Bovendien is de uitspraak van de Rechtbank vaak niet werkbaar en staan ouders er niet achter. Met als gevolg, nog jarenlang strijd. De opbrengst is vaak nihil en de kinderen blijven de voortdurende strijd voelen.
Vaak is er sprake van een verstoorde communicatie. Het gevaar dreigt dat ouders deze voortzetten in een bemiddeling, waardoor zij opnieuw in hun valkuilen stappen. Het belangrijkste doel van de bemiddelaar is om ouders weer te laten praten, en ze bewust te maken van hun ruziepatroon. Dat geeft vaak openingen voor overleg. Ouders kunnen er in slagen, vaker dan ze denken, om te praten en naar elkaar te luisteren. De bemiddelaar zal structuur aanbrengen in de gesprekken en het (echtscheidings)proces. Waar nodig dient boosheid, teleurstelling, angst, verdriet of weerstand aan bod te komen, omdat anders over toekomstige veranderingen niet gepraat kan worden. Deze emoties blijven anders hobbels in de (toekomstige) weg vormen. Een ervaren en professionele echtscheidings advocaat/bemiddelaar is in staat ouders door het proces heen te begeleiden.
Gelukkig kiezen scheidende ouders steeds vaker voor een bemiddelaar. Ze willen hun relatie niet (onnodig in het belang van de kinderen nog verder) verstoren. Erg verstandig. Een bemiddelaar is een neutrale derde die de ouders tevens inhoudelijk adviseert, informeert en hen begeleidt in het niet altijd even gemakkelijke proces. Groot voordeel van bemiddeling is verder dat het traject veel sneller gaat, goedkoper is, 1 of 2 ritten naar de Rechtbank niet hoeven plaats te vinden en (het belangrijkste) dat de kinderen er zo min mogelijk onder lijden.
Ouders moeten wel openstaan voor bemiddeling. Ze moeten de wil hebben om er samen uit te komen en aldus te praten met elkaar en naar compromissen te zoeken. Want als je niet kunt praten, dan kun je ook niet scheiden (niet middels bemiddeling in ieder geval).
Willen ouders kunnen praten, dan dient alles transparant te zijn en alle informatie op tafel te komen. Dan weten ouders pas waar zij het over hebben en kan de bemiddelaar de ouders optimaal (in gelijkwaardigheid) informeren en wijzen op de financiële, juridische en fiscale consequenties van hun beslissing. Voor de ouders dient het gevoel te ontstaan dat er geen verliezer is, maar dat beider belangen optimaal worden behartigd.