Onze mediators werken met een agenda van te behandelen onderwerpen, zodat u gemakkelijk inzicht krijgt in het proces. Stap voor stap nemen wij u mee. We slaan geen onderwerp over. In vogelvlucht:
Agenda |
|
1. het scheiden zelf | |
2. de kinderen | |
3. de te verdelen / verrekenen bezittingen / schulden | |
4. pensioenrechten | |
5. partneralimentatie | |
Agenda m.b.t. kinderen |
|
1. de scheidingsmelding en meer | |
2. ouderschapsplan (ouderlijkgezag / zorgverdeling) | |
3. hoofdverblijf (dagelijkse zorg) | |
4. zorgverdeling (o.a omgangsregeling / co- ouderschap) | |
5. alimentatie |
U ontvangt bij aanvang van de mediation een handige en informatieve begeleidings- en bewaarmap. Wij adviseren u deze map mee te nemen naar de gesprekken zoda u alles bij de hand heeft en optimaal te werk kunt gaan.
Van iedere bespreking stelt de mediator een verslag op, dat u ontvangt vóór de volgende bespreking. Op deze manier is het gemakkelijk u thuis voor te bereiden en alles nog eens te laten bezinken. In de verslagen worden ook de afspraken die u met de mediator maakt tot bijvoorbeeld het verstrekken van stukken aan de mediator of het inwinnen van informatie omtrent een hypothecaire lening door u, opgenomen.
Vaak wordt eerst stilgestaan bij de echtscheidingsmelding en – aanvaarding. Immers zal één van beiden vaak het vervelende nieuws dat de ander wil scheiden nog maar net hebben gehoord en moet dat soms nog doordringen en verwerkt worden. Daarbij bestaat vaak behoefte aan het stilstaan bij het waarom, “waar is het misgegaan”? Waar vereist en gewenst voor het proces wordt ieders aandeel belicht en echtgenoten worden geholpen elkaars verhaal “te horen”, zonder dit te hoeven begrijpen. Het proces naar acceptatie van de scheiding zal daardoor vaak op gang komen.
Er wordt gewerkt naar respectvolle communicatie en toekomstgericht handelen. De bemiddelaar zal u begeleiden om tot overleg te komen.
Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de kinderen. Binnen ons kantoor doet zich voor, hetgeen uniek is, dat tevens pedagogische kennis aanwezig is rond kinderen in een echtscheiding. U kunt aldus indien gewenst op alle vlakken in optimale vorm worden begeleid. Wij richten zelfs voor kinderen speciaal op "En-ik-dan?" (www.en-ik-dan.nl).
> lees ook hier over KIES coaching in en buiten mediation.
Uw kind staat in onze praktijk centraal! Bij het kind of de kinderen wordt met de ouders in het mediationtraject dan ook uitgebreid stilgestaan. Hoe vertel ik het mijn kinderen? Hoe gaan we om met de spanningen? Moet ik me zorgen maken omdat mijn kind erg stil is geworden? Hoe introduceren we een nieuwe partner? Leg al uw vragen neer. Onze deskundigen helpen u. Naast de kennis van de mediators is aanwezig een apart pedagosch team voor uw vragen en met name voor uw kind. Alles is onder 1 dak.
Als u dat wilt, maakt de mediator ook alimentatieberekeningen waarop u uw afspraken over de partner- en kinderalimentatie kunt stoelen.
Als alle onderwerpen zijn besproken en voor het merendeel tot voorgenomen afspraken tussen u beiden hebben geleid, stelt de mediator een concept convenant en ouderschapsplan op dat u ter beoordeling ontvangt. Als uw eventuele opmerkingen zijn verwerkt en/of vragen zijn beantwoord en het definitieve exemplaar van het convenant is gereed, kunt u beiden het convenant ondertekenen. Wat daarna volgt is slechts nog een administratieve fase bij de rechtbank (met uitzondering van het horen van de kinderen). De mediator dient het convenant met ouderschapsplan in bij de rechtbank en de rechter stuurt gemiddeld 3 weken daarna de beschikking (uitspraak) naar de mediator. De mediator stuurt u beiden een kopie van de beschikking en vraagt u een akte te tekenen om de beschikking bij de gemeente te kunnen inschrijven. Pas na deze inschrijving bent u formeel gescheiden. Tenslotte wordt er nazorg verricht waarbij onder meer de melding van de scheiding bij de pensioenuitvoerders wordt verzorgd door de mediator.
Leest u ook eens:
> “Scheiden doet lijden?”
> "Partners scheiden, ouders blijven”
> ”Mediation niks voor mij”
Voordat de mediationgesprekken inhoudelijk zullen worden gevoerd, waarmee de mediation (bemiddeling) feitelijk van start gaat, wordt u gevraagd de mediationovereenkomst te ondertekenen. In de mediationovereenkomst is opgenomen wat u van de mediator mag verwachten en wat de mediator van u verwacht.
> Lees hier over enkele zaken uit de mediationovereenkomst.
De echtscheiding moet uitgesproken worden door de rechter van de rechtbank. Als u voor mediation (bemiddeling) gekozen heeft als weg om tot echtscheiding te komen, dan is het niet nodig dat u zelf naar de rechtbank gaat.
> lees hier verder
Kinderen vanaf 12 jaar zullen door de rechter altijd worden opgeroepen om gehoord te worden. Dit gesprek vindt plaats in een kleine zaal of kantoorruimte en wordt gevoerd met de kinderrechter. Uw kind is echter niet verplicht daarheen te gaan. Volgt u met uw kind de instructies in de oproepbrief van de rechtbank.
Het streven van onze mediators is om het traject van mediation (bemiddeling) zelf af te ronden binnen 2 tot 4 gesprekken van ongeveer 1,5 a 2 uur per keer, waarbij de gesprekken om de 2 tot 3 weken zullen plaatsvinden. Het hangt altijd van de individuele omstandigheden af hoe lang de mediation (bemiddeling) duurt. Zo zal er uitgebreid stilgestaan worden bij uw kinderen in scheiding en worden waar gewenst kindgesprekken door de mediator (met de kinderen zelf) gevoerd. En als er sprake is van een onderneming van (één van) beiden, zal meestal een accountant moeten worden geraadpleegd en zullen daarmee samenhangende stukken bestudeerd en besproken moeten worden. Omdat onze mediators zorgvuldig te werk gaan en een maatpak willen leveren in de vorm van een echtscheidingsconvenant waarmee beiden zich op een nieuwe toekomst kunnen richten, vergt het proces om te komen tot een convenant, maar ook het opstellen van het convenant zorgvuldigheid. U ontvangt dan ook maatwerk en geen standaardoplossingen.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.