Gedurende het scheidingsproces begeleiden wij u concreet op dit onderdeel. We berekenen hoeveel de ene partner volgens de wettelijke maatstaven dient te betalen voor de kinderen en/of de ex-partner. Wilt u afwijken van de wettelijke maatstaven? Dat kan. We leggen u uit wat hiervan de mogelijkheden en consequenties zijn. Belangrijke onderdelenzoals, wat er gebeurt met de alimentatie wanneer de ontvanger meer inkomen en/of vermogen ontvangt, wat er gebeurt als de betaler buiten zijn opzet arbeidsongeschikt raakt, wat te doen als de kinderen meerjarig worden, passeren de revue en worden uitgebreid met u besproken.
In veruit de meeste gevallen is de woning gemeenschappelijk bezit. Kan één van u de woning overnemen? Hoe dan om te gaan met de overwaarde? Is er wellicht een schenking geweest die verrekend dient te worden? Wat als de woning (tijdelijk) onverdeeld blijft, hoe dan om te gaan met de voldoening van de lasten, een eventuele woonvergoeding, kan de scheiding dan wel doorgaan? En hoe zit het dan met mijn hypotheekrente aftrek? U ziet de woning is vaak een onderdeel in het scheidingsproces dat de nodige aandacht en kennis vergt. Op onze site vindt u meer informatie over scheiden en de woning.
Wij maken en werken de toekomstplannen uit aansluitend bij uw wensen.
Het spreekt voor zich dat de inboedel, auto en caravan verdeeld moeten worden maar hoe? Zijn er huwelijkse voorwaarden dan is hier ongetwijfeld een bepaling over opgenomen, maar vaak zien wij dat de regels van de huwelijkse voorwaarden gedurende het huwelijk niet of nauwelijks zijn nageleefd? Wat te doen met die gouden ring van oma die veel geld waard is? Hoe wordt de waarde van de auto bepaald? Is het ook mogelijk om de caravan voorlopig samen te behouden om met de kinderen nog op vakantie te kunnen? Meer informatie over de inboedel vindt u hier en hier leest u meer over de auto.
Zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van de scheiding! U neemt bij de scheiding afscheid van uw partner, maar u blijft gezamenlijk ouders van uw kind(eren). Het maken van goede afspraken over de kinderen is dan ook essentieel. Wij kunnen oprecht zeggen dat kinderen in een scheiding bij ons voorop staan. Uniek bij ons is de pedagogische achtergrond van één van onze advocaten/mediators en de verregaande samenwerking met “En ik dan?”. Op onze site vindt u heel veel informatie over kinderen en scheiden.
Moeten alle rekeningen verdeeld worden? Wat te doen met de rekening waarop schenkingen zijn gestort? Die spaarrekening voor ons kind wat moet daar mee gebeuren? Een rekening op naam van de onderneming, moet die ook gedeeld worden? Voor meer informatie lees hier
Om een bemiddeling te laten slagen is communicatie tussen u beiden van essentieel belang. Alleen op die manier kunnen gezamenlijke afspraken worden gemaakt waar u beiden volledig achter staat en blijft staan. Emoties zijn absoluut en begrijpelijk. Maar afspraken kunnen niet gebaseerd zijn op medelijden, boosheid, wrok of goedmakerij. Deze afspraken zijn niet levensvatbaar. Onze mediators zijn speciaal opgeleid om de communicatie op gang te brengen en te verbeteren. Vaak horen we van cliënten de opmerking “zo hebben we al in geen tijden met elkaar gepraat”. Lees meer.
Ook dit onderwerp maakt deel uit van de afspraken die u maakt. Tot wanneer bent u fiscaal partner? Hoe moet de aangifte plaatsvinden als de woning onverdeeld blijft? Op hoeveel zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget heeft u mogelijk recht na de scheiding. Op de volgende pagina vindt u hier meer informatie over.
Belangrijk onderdeel in het scheidingsproces zijn de levensverzekeringen. Wat kunt u doen met die lijfrentepolis, aangezien afkopen geen optie is? Hoe moeten we omgaan met een verpande polis? Is het verstandig een risicoverzekering in stand te houden of mogelijk af te sluiten? Alle factoren hangen met elkaar samen en vormen onderdeel van het Toekomtplan.
Vaak zien we dat het onderdeel pensioen een slotstuk is in het echtscheidingsproces. Wij zien dat anders. Er is veel mogelijk met pensioen en het is lang niet altijd het meest gunstig om te kiezen voor de wettelijke regeling. Onze specialisten kunnen dit daadwerkelijk laten zien. U vindt meer informatie over pensioen op de volgende pagina.
Alles wat te maken heeft met afspraken over de kinderen kan in het ouderschapsplan opgenomen worden. Hoe uitgebreid een ouderschapsplan wordt is mede afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hoe de ouders met elkaar om kunnen gaan. Onze mediators begeleiden u in het maken van de afspraken. Worden de kinderen via “En ik dan?” begeleid? dan vindt vaak een wisselwerking plaats. U weet wat er bij uw kind speelt en uw kind leert omgaan met de grote veranderingen door de scheiding. Wat het nut en de inhoud van een ouderschapsplan is leest u hier.
Het spreekt voor zich dat het hebben van een onderneming andere afspraken met zich meebrengt. Wat is de onderneming waard? Hoe om te gaan met de aandelen? Is er pensioen opgebouwd in eigen beheer? Hoe kan de ondernemer zijn onderneming voortzetten? Vragen die gedurende het scheidingsproces de revue passeren. Lees meer.