Als u het daarover samen eens bent, dan kunt u afspraken maken over kinderalimentatie die afwijken van de rekenwijze zoals door rechters toegepast (dat wil zeggen aan de hand van behoefte, draagkracht, Tremanormen, Tabellen kosten kinderen) en/of de wettelijke maatstaven. Bijvoorbeeld een veel lager bedrag overeenkomen of overeenkomen dat geen kinderalimentatie verschuldigd zal zijn. De wettelijke maatstaven zijn echter van dwingend recht. Dat wil zeggen dat daarvan in beginsel niet mag worden afgeweken. Als u wel afwijkt van de wettelijke maatstaven, dan kan dit bewust zijn of onbewust.
Is er sprake van een onbewuste afwijking van de wet, dan in beginsel achteraf afgedwongen worden dat alsnog alimentatie zal worden voldaan conform de wettelijke maatstaven. Dit dus ondanks de gemaakte afwijkende afspraken.
Indien de ouders ten tijde van het aangaan van de overeenkomst bewust willen afwijken van de wettelijke maatstaven dan is wijziging in de toekomst slechts mogelijk onder – kort gezegd – bijzondere omstandigheden waardoor “een volkomen wanverhouding tussen wat partijen bij het sluiten van het ouderschapsplan voor ogen stond en wat zich in werkelijkheid heeft voorgedaan ontstaan is”, waardoor het “in hoge mate onbillijk zou zijn als (in dit geval) de ene ouder de andere ouder aan die overeenkomst zou houden.”
Als u bewust wilt afwijken en u wilt dat eenvoudiger (dus niet alleen onder voorbedoelde “bijzondere omstandigheden”) wijziging van de afgesproken kinderalimentatie mogelijk is, dan moet dat apart tussen u beiden worden overeengekomen.