Moeder van het kind in juridische zin is de vrouw uit wie het kind geboren is. Vader is of (1) de echtgenoot van de moeder ten tijde van de geboorte of (2) de man die het kind heeft erkend of van wie het vaderschap gerechtelijk is vastgesteld. Verder is het mogelijk door middel van adoptie juridisch ouder te worden van een kind. Een kind heeft slechts twee juridisch ouders. Is het huwelijk waaruit het kind is geboren door echtscheiding ontbonden, dan blijven de ouders ook de juridische ouders van het kind. Een nieuwe partner wordt niet tevens juridisch ouder van het kind.
Ouders hebben de plicht de kosten van opvoeding en verzorging van hun kinderen te betalen (onderhoudsplicht). Deze verplichting hoeft niet alleen voor een juridisch ouder te gelden. Ook een stiefouder kan onderhoudsplichtig zijn.
Een stiefouder is degene die is getrouwd of een geregistreerd partnerschap is aangegaan met een persoon die één of meer kinderen heeft uit een eerdere relatie. Vereist is dat de kinderen deel uitmaken van het gezin van de ouder en diens nieuwe echtgenoot (stiefouder). Of de kinderen tot het gezin van de stiefouder behoren, dient ruim te worden uitgelegd. Ook stiefkinderen die tijdelijk op kamers wonen in verband met hun studie, behoren tot het gezin van de stiefouder. Een partner die ongehuwd samenwoont met de ouder van de kinderen is niet onderhoudsplichtig.
Wat indien de moeder van de kinderen hertrouwt en zowel moeder, vader als stiefvader hebben een eigen inkomen? Wie zijn er dan onderhoudsplichtig?
Zijn de kinderen woonachtig in het gezin van de moeder, dan zijn zowel de moeder, alsook de juridische vader en stiefvader onderhoudsplichtig. Valt de onderhoudsverplichting van de stiefouder in zo’n geval samen met die van de ouders van de kinderen, dan zijn deze verplichtingen in beginsel van gelijke rang. De moeder, de vader en de stiefvader moeten aldus in gelijke rang bijdragen aan de kosten van de minderjarige kinderen. Om na te gaan of ook daadwerkelijk betaalt dient te worden door ieder van de partijen zal eerst vastgesteld dienen te worden of de draagkracht van de onderhoudsplichtigen een bijdrage toelaat. Daarbij wordt als uitgangspunt gehanteerd de behoefte van de kinderen. Zijn twee of meer onderhoudsplichtigen in staat tot het leveren van een bijdrage, dan moet de rechter vervolgens bij het vaststellen van de omvang van die bijdrage ook rekening houden met de bijzondere verhouding waarin ieder van de onderhoudsplichtigen tot de minderjarige kinderen staat. De rechter komt hierbij een grote mate van vrijheid toe. Een algemene richtlijn is niet te geven. Het hangt af van de feiten en omstandigheden van het geval.
Houd er indien u gescheiden bent rekening mee dat het aangaan van een nieuwe relatie invloed kan hebben op de alimentatie die u ontvangt / betaalt.