De meeste echtgenoten hebben elkaar bij testament aangewezen als erfgenaam. Of is door de wettelijke bepalingen in Nederland de echtgeno(o)t(e) van rechtswege erfgenaam (langstlevende). Hoe dan ook; als u voornemens bent te gaan scheiden, wacht dan niet te lang om uw testament te laten aanpassen of – als u geen testament heeft – er één te laten opmaken om te voorkomen dat uw aanstaande ex- echtgeno(o)t(e) alsnog uw nalatenschap zou erven ingeval u vóór of tijdens de weg naar de scheiding onverhoopt mocht komen te overlijden. Hieronder schetsen wij een recente uitspraak hierover.
Een man (Kees) had in 2007 een testament opgesteld waarin hij zijn echtgenote (Suzan) benoemt tot enig erfgename. Verder staat in het testament: ‘Indien ten tijde van mijn overlijden echtscheiding of scheiding van tafel en bed is uitgesproken of een verzoek daartoe is gedaan, vervallen alle beschikkingen ten behoeve van mijn genoemde echtgenote.’ Op 27 mei 2013 berooft Kees zich van het leven. Volgens zijn vader en broer zijn zij de erfgenamen, omdat Suzan ten tijde van zijn overlijden materieel was verwikkeld in een echtscheidingsprocedure.
In december 2012 hebben Kees en Suzan zich gewend tot een notaris om de gevolgen van de door hen gewenste ontbinding van het huwelijk te regelen. In dat kader zijn diverse conceptstukken opgesteld, maar Kees en Suzan hebben geen overeenstemming bereikt. Op 16 mei 2013 heeft Kees zich gewend tot een advocaat met het verzoek een echtscheidingsprocedure op te starten. In dat verband heeft de advocaat een verzoekschrift opgesteld dat bij de rechtbank zou worden ingediend zodra hij de beschikking had over de benodigde uittreksels. Toen Kees elf dagen later overleed, was het echtscheidingsverzoek echter nog niet ingediend bij de rechtbank. Volgens Suzan vormt dit laatste de reden waarom zij de erfgename is van Kees.
Mede gelet op de bewoordingen van de bepalingen in het testament en de interpretatieruimte die de wet op dit punt geeft, is de kantonrechter met Suzan van oordeel dat Kees ten tijde van zijn overlijden nog geen verzoek tot echtscheiding had gedaan. Een dergelijk verzoek kan immers slechts worden gedaan aan de rechtbank door middel van indiening van een daartoe strekkend verzoekschrift. Vaststaat dat zo’n verzoek niet is ingediend. Dat Kees voornemens was een echtscheidingsverzoek in te dienen, doet daar, mede vanuit oogpunt van rechtszekerheid, niet aan af. Suzan is aldus door het overlijden van Kees, zijn enig erfgenaam, hoe zuur dit ook is voor de familie van Kees.
Knegtmans Advocaten & Mediators is gespecialiseerd in echtscheidingsrecht. U kunt bij ons terecht voor bemiddeling / mediation alsook voor een echtscheiding waarbij ieder een eigen advocaat heeft. Daarnaast is ook begeleiding van kinderen mogelijk via het programma van “En ik dan?”. In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en in Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868 Zie ook: www.knegtmansadvocaten.nl.