Elk jaar maken BNN radio DJ’s Coen en Sander een lijstje van de raarste en gekke namen om vervolgens een top tien van deze schaamnamen samen te stellen. Deze populaire schaamnamencompetitie - verleden jaar heeft de zevende editie alweer plaatsgehad en zijn zo’n 80.000 stemmen uitgebracht via de site van De Coen en Sander Show - levert hilarische resultaten op. Wil Helmes was de schaamnaam van 2014. Eerdere ‘winnaars’ waren onder andere Till Bal, Hendy Keppy, Fokje Modder en Louwe Pruim. Hoewel de lijst jaarlijks een lach tovert op vele gezichten, is natuurlijk maar de vraag of de genomineerden zelf deze spot wel zo kunnen waarderen, of dat zij door deze ongelukkige naamkeuze mogelijk daar al jaren last van ondervinden. Wat te doen als je last hebt of ondervindt van je voornaam of je gewoon niet tevreden bent met je voornaam?
Ouders zijn in principe vrij de voornaam van hun kind te kiezen. Alleen voornamen die ongepast zijn of die overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen die niet tevens gebruikelijke voornamen zijn, moet de ambtenaar van de burgerlijke stand weigeren. De praktijk laat, gegeven de vele bijzondere namen die jaarlijks in verschillende lijstjes voorbij komen, zien dat in de praktijk een groot aantal namen gewoon wordt toegestaan (om een paar voorbeelden te geven van kinderen die zijn geboren in 2014; Ghëarmiangelijanno, Waishnawiedewi, Qut of Wijntje).
Het is niet ondenkbaar dat een van deze kinderen op enig moment de voornaam wil laten wijzigen. Maar ook andere motieven, bijvoorbeeld religieus ingegeven motieven of het willen toevoegen van de namen van familieleden kunnen redenen zijn dat iemand minder gelukkig is met zijn voornaam. De wet biedt dan mogelijkheden de voornaam te laten wijzigen. Onder het wijzigen van de voornaam wordt mede verstaan het schrappen of toevoegen (bijvoorbeeld van doopnamen, die niet automatisch worden vermeld op de geboorteakte) van een naam. Op verzoek van de betrokken persoon of de wettelijk vertegenwoordiger (bijvoorbeeld de ouder als een kind nog minderjarig is), kan de rechtbank een wijziging van de voornaam gelasten. Een verzoekschrift moet door een advocaat worden ingediend bij de bevoegde rechtbank. De rechter zal een verzoek tot wijziging van de voornaam toewijzen als daarvoor (1) een redelijk, voldoende zwaarwegend belang aanwezig is en redenen van openbaar belang zich daartegen niet verzetten en (2) de verzochte voornaam tot de geoorloofde en gebruikelijke voornamen gerekend kan worden. Ook is mogelijk om in geval van een verandering van het geslacht de voornaam te wijzigen.
Als de rechtbank het verzoek toewijst, zal de rechtbank drie maanden na de beschikking waarin zij het verzoek heeft toegewezen, de nieuwe voornaam of voornamen doorgeven aan de burgerlijke stand van de gemeente waar men staat ingeschreven. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal na dit bericht van de rechtbank de geboorteakte aanpassen. Vervolgens zal de nieuwe voornaam of voornamen in de gemeentelijke basisregistratie personen (GBP) worden doorgevoerd.
Mocht u om een voor u belangrijke reden uw voornaam willen wijzigen, neem dan contact op met uw advocaat die u kan informeren over de (on)mogelijkheden. Voor een rechterlijke procedure over een voornaamswijziging kan onder omstandigheden een beroep op gefinancierde rechtsbijstand worden gedaan. Ook daar zal uw advocaat met u over spreken.
Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in personen- en familierecht. In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdag in Bergeijk en in Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.knegtmansadvocaten.nl.