In deze column zal ik stilstaan bij de voorgenomen plannen tot verruiming van het kraamverlof zodat het zowel voor u als werkgever, maar zeker ook voor u als werknemer, duidelijk is wat uw rechten en plichten zijn en worden.
Momenteel heeft een zwangere vrouw recht op zestien weken zwangerschapsverlof rondom de geboorte van haar kind. De partner van de zwangere vrouw (de vader of de meemoeder) krijgt momenteel twee dagen doorbetaald kraamverlof. Ook kan de partner daarnaast drie dagen (meestal) onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Regels omtrent het zwangerschapsverlof staan opgenomen in de Wet Arbeid en Zorg (de “WAZO”). Ook bij adoptie kunnen ouders aanspraak maken op verlof. Dit adoptieverlof duurt maximaal vier weken.
Het kabinet heeft aangekondigd het kraamverlof te willen verruimen en het kraamverlof een nieuwe naam te willen geven; het geboorteverlof. In het wetsvoorstel is opgenomen dat werknemers na de bevalling van hun partner voortaan recht hebben op vijf dagen doorbetaald kraamverlof. De werkgever dient gedurende deze periode het volledige loon door te betalen. De verwachting is dat de verruiming naar vijf doorbetaalde verlofdagen per 1 januari 2019 zal ingaan.
Ook ziet het wetsvoorstel op een andere verruiming. Per 1 juli 2020 is het de verwachting dat ouders van pasgeboren kinderen de kans krijgen om vijf aanvullende weken ouderschapsverlof op te nemen. Dit deel van het verlof wordt doorbetaald door UWV-Werkbedrijf. De werknemer ontvangt gedurende die periode een uitkering van 70% van het dagloon (maximaal 70% van het maximumdagloon). Let wel, uit het voorstel volgt dat een werknemer dit verlof alleen in het eerste half jaar na de geboorte van het kind kan opnemen. Een tweede kanttekening die hierbij geplaatst dient te worden is dat deze uitbreiding naar vijf dagen en vijf weken alleen geldt voor werknemers die voltijd werken. De duur van het kraamverlof wordt immers afhankelijk gesteld van de arbeidsduur.
Het wetsvoorstel tracht met voornoemde wijzigingen een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de band tussen beide ouders en het kind. Daarnaast tracht de voorgestelde verruiming van het kaamverlof de arbeidspositie van vrouwen te versterken doordat het verschil met het zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt verkleind.