Als u gaat trouwen kan dat enorme vermogensrechtelijke gevolgen hebben. Ook fiscaal heeft het gevolgen om in het huwelijksbootje te stappen.
Als u voor de huwelijksvoltrekking niet naar de notaris gaat om huwelijkse voorwaarden te maken, bent u automatisch in gemeenschap van goederen gehuwd. Dat houdt in dat het vermogen van u en uw (aanstaande) echtgeno(o)t(e) ineens gezamenlijk eigendom zijn. Hierop zijn een aantal uitzonderingen, zoals erfenissen onder uitsluitingsclausule.
Heeft u geen vermogen en uw aanstaande is zeer vermogend en heeft voor € 50.000,-- aan bezittingen, dan is € 25.000,-- ineens van u.
Maar ook schulden worden automatisch gezamenlijke schulden.
Huwelijkse voorwaarden kunnen qua inhoud erg van elkaar verschillen. De notaris kan het beste inlichten over wat voor beide aankomende echtelieden wenselijk is. Er dient rekening gehouden te worden met (ieders) vermogen, maar ook met bijvoorbeeld aansprakelijkheid voor schulden. Daarom kunnen huwelijkse voorwaarden voor ondernemers van groot belang zijn.
Vanaf de huwelijksvoltrekking zijn gehuwden automatisch fiscaal partners. U kunt dan bij de aangifte inkomstenbelasting schuiven met posten tussen u onderling. Voor de heffing, maar ook de heffingskortingen kan dit voordeel opleveren.
Het partnerschap eindigt ingeval van scheiding zodra én het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend én u niet meer op hetzelfde adres in het bevolkingsregister staat ingeschreven. Voor extra heffingskortingen kan dit gevolgen hebben, zoals de alleenstaande-ouderkorting.
Indien u scheidende bent maar nog altijd fiscaal partner, is het nodig dat u van elkaars inkomen en vermogen op de hoogte bent, ook al doet u afzonderlijk van elkaar belastingaangifte. Het aangifteprogramma vraagt namelijk om die informatie. U kunt trachten met een beroep op privacy zonder de informatie van uw (aanstaande) ex-echtgenoot de aangifte te doen door de Belastingdienst een brief te sturen bij uw IB aangifte.
Een ander probleem kan zich dan ook voordoen: alle betalingen voor het levensonderhoud van uw echtgenoot worden gezien als partneralimentatie en als zodanig in box 1 belast bij uw echtgenoot.
Ook ten aanzien van de eigen woning kunnen zich fiscale problemen gaan voordoen; voor wie is de woning “Eigen Woning” in de zin van de
Ingeval van scheiding is daarbij ook van belang dat wanneer één van de twee in de woning blijft wonen en de ‘vertrekkende echtgenoot’ blijft de hypotheeklast (mee) betalen, deze hypotheekrente voor de ‘vertrokken echtgenoot’ maximaal twee jaar lang aftrekbaar is. Het eigen woning forfait kan dan ook nog worden aangegeven, maar kan vervolgens ook als betaalde alimentatie in aftrek worden gebracht op het inkomen door de ‘vertrekkende echtgenoot’. Na die twee jaar valt de woning voor de ‘vertrekkende echtgenoot’ in box 3. De nadelige gevolgen zijn soms te ondervangen met een constructie waarbij kort gezegd de woning wordt ‘verkocht’ aan de echtgenoot die nog in de woning woont, waarbij een lening wordt aangegaan tussen echtelieden. De rente op die lening zou kunnen worden weggestreept tegen een partneralimentatie. Laat u zich hierover goed adviseren door een fiscalist/fiscaal deskundige.
Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in echtscheidingsrecht. In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bladel en in Bergeijk van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 0497-383868 of 040-2076076. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.