Vaak hebben echtgenoten jarenlang lief en leed gedeeld. Ineens ontstaat er onbegrip, verdriet en boosheid. “Ik kleed hem helemaal uit”. “Zij krijgt van mij geen rooie cent”. “Hij krijgt de kinderen nooit meer te zien”.
Het zal u niet onbekend in de oren klinken. Echtgenoten gunnen elkaar vaak niet meer het licht in elkaars ogen zodra één van hen wil scheiden. Vaak wordt dan eveneens dapper geroepen: “Hij zoekt maar een goede advocaat”. Deze (eerste) reactie is vaak gebaseerd op emoties. Echter de nadelige juridisch en relationele impact is vaak veel groter dan men zich beseft. Partijen “kiezen” er namelijk voor om tegen elkaar te gaan procederen. Partijen worden in deze procedure meerdere malen met elkaar en de Rechtbank geconfronteerd. Het zal dan gaan om uiteenlopende geschillen zoals alimentatie, omgang en boedelverdeling. Onder de arm een volle tas met informatie en vergezeld van een advocaat lijken partijen klaar voor de strijd. Maar deze strijd leidt vaak tot verliezers…... de kinderen.
Ik zou onzin vertellen als ik zou stellen dat scheiden geen lijden met zich meebrengt. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Juist voor hen is grote zorgvuldigheid vereist. Zij hebben nergens om gevraagd!
Het lijden is echter vaak groter als men tegen elkaar gaat procederen, ook al is dit soms onvermijdelijk. Maar soms, en dat is vaker dan men denkt, is het mogelijk om in goed onderling overleg uit elkaar te gaan. Daar is dan wel een derde, een professionele echtscheidingsbemiddelaar, voor nodig. Echtgenoten gaan dan niet op zoek naar het conflict maar naar de oplossingen. Er ontstaat een win-win-situatie. Echtgenoten zijn daar, meer dan zij beseffen, goed toe in staat. Tussen partijen dient de bereidheid en creativiteit te ontstaan gericht op de toekomt in plaats van te blijven hangen in het verleden.
De bemiddelaar zal allereerst aandacht besteden aan de communicatie. Zolang ouders niet met elkaar kunnen communiceren, slagen zij er ook niet in de omgang en verzorging en opvoeding van de kinderen in de toekomst succesvol te laten verlopen. Daarbij dienen zij zich te realiseren dat je als partners uit elkaar kunt gaan, maar als ouders niet.
Verder zal de bemiddelaar ervoor zorgen dat de afspraken die partijen willen maken juridisch in orde zijn. Bij het maken van de afspraken wordt gekeken naar elkaars belangen in plaats van elkaars eisen, waarna gezocht wordt naar oplossingen. Partijen beslissen samen. De bemiddelaar legt alle afspraken uiteindelijk vast in een echtscheidingsconvenant.