Het klinkt tegenstrijdig: een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, zodat uw ex-partner geld krijgt uitgekeerd wanneer u zou komen te overlijden. Toch kan het zinvol zijn. Met name wanneer u na de scheiding nog financieel afhankelijk van elkaar bent.
Dit is het geval als u samen met uw ex kinderen hebt. De achterblijvende ex-partner zal immers de volledige zorg voor de kinderen op zich moeten nemen. Dat betekent dat hij of zij meer kosten maakt. Niet alleen aan kleding en eten, maar bijvoorbeeld ook aan kinderopvang. Ook kan het een inkomstenverlies tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld omdat de ex-partner minder kan werken in verband met de toegenomen zorg voor de kinderen. Wanneer de ex-partner de volledige zorg voor de kinderen sowieso al droeg, betekent het overlijden van een ex-partner vaak het wegvallen van alimentatiegeld.
De woningmarkt is gelukkig aan het aantrekken. Tot voor kort zagen we in de praktijk veelvuldig dat de woning onverdeeld bleef tussen de echtelieden, simpelweg omdat deze maar niet verkocht kon worden. Soms maken mensen ook bewust de keuze om de woning onverdeeld te laten, om bijvoorbeeld de kinderen tot een bepaalde leeftijd in hun vertrouwde omgeving te kunnen laten wonen. Meestal spreken partijen bij onverdeeldheid af dat één van de twee in de woning mag verblijven en maken ze afspraken over de voldoening van de woonlast. De woning alsook de hypotheek blijft in deze fase immers gemeenschappelijk goed. Ook in dit geval kan het overlijden van één van de twee tot aanzienlijke financiële problemen leiden en kan het verstandig zijn de huidige overlijdensrisicoverzekering in stand te houden ofwel een nieuwe te sluiten.
In het geval er bij een scheiding afspraken worden gemaakt over partneralimentatie, dan heeft de alimentatieontvanger wettelijk gezien 12 jaar recht op partneralimentatie, tenminste als er sprake is een huwelijk met kinderen ofwel dat het huwelijk meer dan 5 jaren heeft geduurd en er geen sprake is van een nieuwe samenwoning / huwelijk. In een traditionele gezinssituatie waarbij de man voor het inkomen zorgt en de vrouw nauwelijks tot niet werkt en voor de kinderen zorgt, is partneralimentatie voor de vrouw noodzakelijk om in haar levensonderhoud te kunnen voldoen. Zou de man binnen de periode van 12 jaar overlijden, dan vervalt uiteraard de partneralimentatie en kan de vrouw in grote financiële moeilijkheden komen.
Klopt, na het overlijden van uw ex-partner zijn er uitkeringen waarop u mogelijk recht heeft, zoals de Algemene Nabestaandenwet (ANW) en het Bijzonder Partner Pensioen. Allereerst is bepalend welke afspraken zijn gemaakt over het pensioen. Wij zien steeds vaker dat er bij scheiding afstand wordt gedaan van het Bijzonder Partner Pensioen. Daarnaast zijn er zoveel pensioenregelingen dat er geen stelregel is over de hoogte van het nabestaandenpensioen. Het kan zomaar zijn dat uw partner een regeling heeft dat als hij of zij overlijdt vóór 65 jarige leeftijd u helemaal niets krijgt! Laat u daarom goed informeren.