Bij een scheiding komt het nodige kijken. Zo kun je worden geconfronteerd met schulden. Hoe voorkom je nu dat je opdraait voor alle schulden die je (ex-)partner heeft veroorzaakt? En wat als je (ex-)partner de aflossing van een schuld niet betaalt? Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zijn zowel alle bezittingen als schulden gemeenschappelijk. Je bent beiden aansprakelijk voor de schuld. In geval van huwelijkse voorwaarden ligt dit anders. Dan zijn de voorwaarden die jij en je ex samen hebben vastgelegd bepalend als het gaat om de verdeling van schulden.
Toch zijn er nog altijd een aantal feiten en fabels als het gaat om schulden en scheiden. Wij hebben de vier meest voorkomende op een rijtje gezet:
1. Schulden van voor het huwelijk tellen niet mee
Fabel. Als je in gemeenschap van goederen trouwt, ben je ook aansprakelijk voor de schulden die je (ex-)partner voor jullie huwelijk had.
2. Ex-partners zijn beiden aansprakelijk voor leningen
Feit. Ook voor leningen die op naam van jouw partner zijn afgesloten ben je aansprakelijk wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Zelfs als leningen zijn afgesloten zonder dat jij er weet van hebt.
3. Schuldeisers staan los van schuldverdelingsafspraken
Feit. Hoewel je in het echtscheidingsconvenant afspraken kunt vastleggen over de verdeling van schulden, hebben schuldeisers hier niet mee van doen wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Als je (ex-)partner weigert te betalen, kunnen schuldeisers jou erop aanspreken.
4. Huwelijkse voorwaarden bieden garantie in geval van schulden
Fabel. Ook als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, kan het voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schulden van je (ex-)partner.
Bron: www.verderonline.nl