Een scheiding betekent altijd een verandering in uw financiën. Er komt verandering in uw inkomen, ook als u zelf niet werkt, mede door fiscale veranderingen. Hierbij in het kort enkele veranderingen aangestipt.
Voor kinderen zal de ouder bij wie de kinderen wonen, in principe alimentatie ontvangen van de andere ouder. Maar ook uzelf kunt alimentatie ontvangen, indien u onvoldoende of geen inkomen heeft en ook niet op korte termijn kunt gaan verwerven of verhogen. Partneralimentatie is voor de betaler aftrekbaar (box I) en voor de ontvanger belast als inkomen (box I). Kinderalimentatie is niet belast bij de ontvanger. De betaler van kinderalimentatie kan daarover fiscaal voordeel genieten (pga) indien het bedrag van de alimentatie opgeteld bij de kosten die u maakt in verband met de omgangsregeling tenminste € 136,-- per maand (2011) bedragen en het kind nog geen studiefinanciering ontvangt.
Als uw ex onvoldoende financiële middelen heeft om alimentatie te voldoen, komt u wellicht in aanmerking voor een (aanvullende) Bijstandsuitkering (WWB) van de gemeente.
Hoe dan ook zult u zich vaak zelf moeten gaan inspannen om (meer) te gaan werken. Of dat nu is buitenshuis of vanuit huis, bij een baas of als eigen baas, bij uw huidige baas of in een andere baan.
Na een scheiding eindigt het zogenaamde “fiscaal partnerschap”, wat gevolgen heeft onder meer voor de IB aangifte, die u jaarlijks moet doen. Ook zijn er gevolgen voor aftrekposten, heffingskortingen en toeslagen.
Vaak komt (één van) u na de scheiding in aanmerking voor andere (meer) heffingskortingen, zoals combinatiekorting, alleenstaande ouder korting en aanvullende alleenstaande ouderkorting (www.belastingdienst.nl).
Soms komt (één van) u na de scheiding in aanmerking voor (hogere) toeslagen waarop u voordien geen recht had, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag (www.toeslagen.nl).
Bij een scheiding treden er veel fiscale gevolgen in indien u een eigen woning heeft. Als de ene echtgenoot geld krijgt van de andere echtgenoot vanwege de woning die aan hem/haar wordt toegedeeld, dan geldt voor de ontvangende echtgenoot de bijleenregeling. Vaak gebeurt het dat de woning te koop wordt gezet en dat één van de partners in de woning mag blijven wonen tot aan verkoop en levering.
Voor de echtgenoot die niet meer in de woning woont maar wel de hypotheekrente betaalt, geldt dat de hypotheekrente op dit moment voor twee jaar aftrekbaar is. Verlaat de echtgenoot die in de woning verbleef binnen deze termijn van twee jaar de echtelijk woning, dan wordt de termijn voor hypotheekrenteaftrek verlengd met 1 jaar naar 3 jaar.
Bij een scheiding zal je bedrijf in de verdeling of (ingeval van huwelijkse voorwaarden vaak) verrekening moeten worden betrokken. Soms waren echtgenoten samen vennoot in het bedrijf en moet dit na de scheiding veranderen. Soms werkte de echtgenoot van de ondernemer mee in het bedrijf en stopt dit na de scheiding. Dit alles zal financiële gevolgen teweeg brengen, en ook wijzigingen voor uw belastingaangiftes.
De wet heeft een regeling die bepaalt wat moet gebeuren betreffende de verdeling van de pensioenaanspraken die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, ingeval van scheiding. Bij huwelijkse voorwaarden kan daarvan een afwijkende regeling worden afgesproken.
Ingeval de wettelijke regeling toegepast dient te worden na de scheiding, zal binnen twee jaar na de scheiding melding van de scheiding gedaan moeten worden aan de pensioenuitvoerders, wil de wettelijke regeling ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding en alimentatie). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl