Jan heeft tijdens het huwelijk altijd gewerkt en pensioen opgebouwd. Ans heeft altijd voor de kinderen gezorgd. Jan en Ans zijn in gemeenschap van goederen gehuwd en gaan scheiden. Wat gebeurt er met het pensioen van de man?
Bij Jan en Ans dient eerst gekeken te worden of er sprake is van pensioen dat is opgebouwd in dienstverband of anderszins (bijv. een lijfrente of koopsompolissen). Dit onderscheid is van belang, omdat deze bij een echtscheiding anders behandeld moeten worden
Ouderdomspensioen dat is opgebouwd bij een werkgever, dient in beginsel verevend te worden. Dat zegt de Wet Verevening Pensioenrechten. Let op: deze pensioenrechten vallen niet in de huwelijkse gemeenschap. Deze pensioenen worden niet zoals bijv. de inboedel door Jan en Ans gelijkelijk verdeeld.
Slechts van belang is het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dat deel wordt tussen Jan en Ans verdeeld. Dit gebeurt dan in beginsel op het moment dat Jan 65 jaar wordt en pensioen gaat ontvangen. Ans krijgt dan de helft van het pensioen van Jan dat hij tijdens hun huwelijk heeft opuitgebouwd, uitgekeerd in maandelijkse bedragen. Ans ontvangt dit rechtstreeks van de pensioenuitvoerder en Jan heeft er dan ook geen omkijken naar. Zij moeten dan wel binnen 2 jaar nadat de echtscheiding rond is, melding daarvan maken bij de pensioenuitvoerder(s) waar de man zijn pensioen heeft opgebouwd. Dit moet met een speciaal formulier dat onder meer te verkrijgen is via Postbus 51.
Jan en Ans kunnen echter ook andere afspraken maken. Zo kunnen ze er voor kiezen het pensioen af te kopen of in het geheel niet te verdelen of niet te kiezen voor 50%/50% maar een heel andere verhouding. Over deze en andere opties kunt u inlichtingen inwinnen bij ons kantoor.
Als Jan zelf in de vorm van een lijfrente een spaarpotje heeft willen maken voor zijn pensioen is het vaak zo dat deze niet valt onder de Wet Verevening Pensioenrechten (WVP). Of dit het geval is, kan veelal worden afgeleid uit de polisvoorwaarden en anders kan de verzekeringsmaatschappij daarover opheldering geven.
Valt de polis niet onder de WVP, dan valt de polis in de huwelijksgoederengemeenschap en dient deze geheel in de verdeling van alle vermogensbestanddelen en schulden te worden betrokken. Dit betekent dat de polis aan Jan of Ans kan worden toegescheiden. De helft van de waarde dient dan aan de ander uitgekeerd te worden.
Een andere optie is de polis bij helfte te splitsen. Als de polis op naam van Jan staat en toegescheiden wordt aan Ans, zal eerst nagegaan moeten worden of de verzekeringsmaatschappij hieraan mee wil werken. Dit geldt ook voor polissplitsing. Ook de waarde van de polis dient bij de verzekeringsmaatschappij te worden opgevraagd.
De verzekeringsmaatschappij waar de polis is aangegaan, kan ook opheldering geven over de vraag of er nog latente belastingverplichtingen kleven aan de uitkering te zijner tijd, waarmee in het kader van de verdeling rekening mee gehouden kan c.q. moet worden. De belastinglatentie houdt in dat ten tijde van de uitkering van de polis daarover door de ontvanger belasting dient te worden afgedragen. Dit kan c.q. moet worden meegenomen bij het vaststellen van de waarde van de polis bij de verdeling.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.