Als kinderen worden geboren tijdens het huwelijk dan hebben beide ouders het ouderlijk gezag over die kinderen. Na de echtscheiding duurt dit voort, tenzij er reden is om dit door de rechter te laten wijzigen. Maar wat als de kinderen worden geboren uit een niet-huwelijkse relatie?
Tegenwoordig zijn er veel stellen die niet trouwen voordat zij kinderen krijgen. Bij de meeste mensen is bekend dat de biologische vader het kind moet erkennen om ook juridisch vader te worden. Dit kan simpelweg bij het gemeente-/stadhuis en wordt meestal ook gedaan.
Wat veel mensen niet weten is dat door erkenning de vader niet het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Daartoe is een aparte aanvraag van beide ouders bij de rechterlijke instanties vereist (náást de erkenning). Overigens is dit een vrij eenvoudige procedure, waarvoor standaardformulieren (overheid.nl) zijn opgesteld die de ouders samen kunnen invullen en afleveren bij de rechtbank. Dit gaat altijd om de vader, want de moeder heeft automatisch het gezag, omdat het kind uit haar geboren is.
Overigens krijgt de vader het gezag alsnog als de ouders na de geboorte van het kind alsnog in het huwelijk treden.
Het ouderlijk gezag omvat het recht en de plicht van de ouder om het kind op te voeden en te verzorgen. Hiertoe dienen allerlei beslissingen te worden genomen door ouders die de persoon van het kind betreffen en over zijn vermogen. Daarbij moet gedacht worden aan zaken als: naar welke school zal het kind gaan, welke medische ingrepen zal het kind ondergaan ingeval zich dat aandient, welke sport mag het kind beoefenen of welk instrument mag het kind gaan bespelen, waar gaat het kind wonen, met wie mag het kind op vakantie, welke kleding wordt voor het kind gekocht of mag het kind kopen, hoeveel zakgeld krijgt het, mag het kind een tatoeage of oorbellen en mag het kind een mobiele telefoon hebben.
Vaak wordt pas, als er sprake is van het verbreken van de relatie, ontdekt dat de vader het ouderlijk gezag niet heeft. In “vechtscheidingen” zal de moeder vaak niet bereid zijn voor de vader mede het ouderlijk gezag aan te vragen en zal de vader dit eenzijdig moeten doen, waarop veelal een inhoudelijke procedure bij de rechtbank met zitting volgt.
Als de vader het ouderlijk gezag niet heeft, levert dit tijdens de relatie van beide ouders natuurlijk meestal geen problemen op en zullen de ouders dit waarschijnlijk niet merken of zelfs niet eens weten. Maar als de ouders uit elkaar gaan en de vader heeft het ouderlijk gezag niet, dan mag de moeder alle gezagsbeslissingen in principe zelfstandig (zonder vader daarin te kennen) nemen. Het is daarom belangrijk dat in deze situatie wordt getracht afspraken te maken tussen de scheidende ouders om hierin een oplossing te zoeken. Een scheidingsbemiddelaar kan u hierbij begeleiden of een advocaat kan u bijstaan om gezag alsnog aan te vragen bij de rechtbank.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.