Het is lente, de dagen worden langer en voor veel gezinnen komt de zomervakantie in zicht. De aanloop naar de zomervakantie is voor veel ouders een stressvolle periode waarin veel zaken dienen te worden geregeld. Doorgaans denkt iedere ouder eraan een paspoort of een identiteitskaart voor zichzelf en voor zijn/haar kind(eren) aan te vragen. Vervolgens trekken zij naar de vliegvelden toe met deze (geldige) paspoorten of identiteitsbewijzen. Niets kan een ontspannende vakantie dan nog in de weg staan, of toch wel?
Wat veel (gescheiden) ouders echter niet weten, is dat wanneer niet beide gezaghebbende ouders mee op vakantie gaan, er strenge regels gelden voor een buitenlandse vakantie met een minderjarig kind. Dit met het oog op internationale kinderontvoering. Alleenreizende ouders en ouders die niet dezelfde achternaam dragen als het minderjarige kind, kunnen rekenen op extra aandacht van de Koninklijke Marechaussee. Doordat het bij veel ouders niet bekend is dat schriftelijke toestemming van de achterblijvende ouder is vereist, denken veel ouders er niet aan om deze toestemming van deze achterblijvende ouder te vragen en vast te leggen. Hierdoor worden zij geconfronteerd met problemen op het vliegveld. Ook indien slechts één ouder is belast met het eenhoofdig ouderlijk gezag, of indien de andere gezaghebbende ouder is overleden, is het van belang de juiste papieren mee te nemen op vakantie. Hierbij kan worden gedacht aan een recent uittreksel uit het gezag register of een akte van overlijden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de rijksoverheid.
Terugkomend op de situatie dat er twee gezaghebbende ouders zijn die niet beiden mee op vakantie gaan, dient er aldus toestemming te worden gevraagd en te worden vastgelegd. Aan deze toestemming zijn strenge eisen verbonden. Zo moet de toestemming van de achterblijvende ouder schriftelijk gegeven worden en dient een kopie van het paspoort van de achterblijvende ouder te worden meegenomen. Om ervoor te zorgen dat een toestemmingsformulier de juiste informatie bevat, heeft de overheid een speciaal formulier ter beschikking gesteld. Dit formulier is te downloaden op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland. Beide ouders dienen dit formulier in te vullen en dit formulier met de vereisten bijlagen mee te nemen op de vakantie.
Mocht de achterblijvende ouder echter weigeren om toestemming voor een buitenlandse reis te verlenen en mochten de ouders er in onderling overleg niet alsnog uitkomen, dan dient de niet-achterblijvende ouder een gang naar de rechter te maken. In een gerechtelijke procedure dient deze ouder de rechter te verzoeken om vervangende toestemming voor de buitenlandse vakantie te verlenen. Een dergelijke (kort geding) procedure neemt al snel enkele weken in beslag en bijstand hierin van een advocaat is vereist. Een goede en tijdige voorbereiding is derhalve genoodzaakt.