Als er uit de relatie kinderen zijn geboren, dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden ten aanzien van de kinderen. De wet stelt per 1 maart 2009 het opstellen van een ouderschapsplan bij het beëindigen van de relatie tussen ouders die gezamenlijke minderjarige kinderen hebben waarover zij gezamenlijke het ouderlijk gezag hebben, verplicht. Ook voor ongehuwde ouders.
Ingeval van een niet-huwelijkse relatie heeft de man niet automatisch het ouderlijk gezag. Het kind zal moeten zijn erkend door de man (bij de gemeente) en vervolgens dient apart het gezag te worden geregistreerd via de rechtbank. Dit wordt doorgaans door de ouders geregeld kort voor en na de geboorte van het kind.
In het ouderschapsplan dienen afspraken te worden opgenomen door de ouders die zij maken omtrent de voortzetting van hun ouderschap.
Het gaat om zaken als zorgverdeling (gezagskwesties van opvoeding en verzorging, omgangsregeling met/hoofdverblijf van kind en informatie en raadpleging ouders omtrent gewichtige aangelegenheden kind) en kinderalimentatie. Het blijkt dat ouders bij veel zaken niet stilstaan en tegen problemen oplopen na enige tijd nadat de relatie tot een einde is gekomen als het gaat om ouderschapskwesties. Het is verstandig hier samen bij stil te staan als de relatie ophoudt. Ouders blijf je immers altijd samen en het kind heeft er groot belang bij om zoveel mogelijk conflicten in de toekomst tussen ouders te voorkomen.
Sommige koppels hebben bij de notaris een samenlevingsovereenkomst laten opstellen toen zij ongehuwd gingen samenwonen. Afhankelijk van de inhoud van de contract zullen bij het beëindigen van de relatie enige zaken afgewikkeld moeten worden tussen de ex partners. Zo kan een samenlevingscontract een bepaling bevatten die inhoudt dat ieder jaar verrekening dient plaats te vinden (verdeling 50/50) van het geld dat overblijft van ieders inkomen nadat alle huishoudelijke kosten zijn voldaan. Dit is het overgespaard inkomen. Als deze afspraak niet is nagekomen tijdens de relatie dan zal bij het einde van de relatie bekeken moeten worden of er sprake is geweest van overgespaard inkomen en waar dat geld is gebleven. Is het geld er nog, dan zal dat geld alsnog verdeeld moeten worden. Is het geld besteed aan bijvoorbeeld de aankoop van een auto, dan zal in principe de waarde van die auto verdeeld moeten worden.
Een andere veel voorkomende bepaling in samenlevingsovereenkomsten is het beding over “huishoudelijke kosten”. Als partners zich tijdens de relatie hieraan niet hebben gehouden, zal bij het einde van de relatie hier nog een verrekening dienen plaats te vinden.
Er is soms sprake van spullen die tijdens de relatie samen zijn aangekocht. Het kan gaan om de woning, die op beider naam staat. Deze gezamenlijke spullen zullen verdeeld moeten worden bij het eindigen van de relatie, althans bij niet verdeling is het wenselijk over de voorwaarden afspraken te maken, al was het maar om de fiscale gevolgen zoveel mogelijk te beperken.
Als de ex-partners er niet in slagen om onderling tot afspraken te komen over de afwikkeling van hun beëindigde relatie of als één van hen weigert daaraan mee te werken, dan zal het inschakelen van een advocaat vaak onvermijdelijk zijn en soms zelfs noodzakelijk als er een procedure bij de rechter aanhangig dient te worden gemaakt.
Een scheidingsmediator kan ex partners begeleiden om samen in der minne tot afspraken te komen over alle nodige c.q. wenselijke onderwerpen. De mediator kan de gemaakte afspraken schriftelijk vastleggen en indien nodig c.q. wenselijk laten bekrachtigen door een rechter. Een mediator, al dan niet aangesloten bij de vFas (Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators) is tevens advocaat.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding en alimentatie). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl