Ondanks het grote aantal scheidingen weten vele scheidende partners niet dat ook hun ouderdomspensioen in de afwikkeling betrokken moet worden. Zij blijken vaak niet eens op de hoogte van het in te vullen vereveningsformulier. Het is een taak van de advocaat c.q. mediator om dit goed met cliënten te bespreken en voor hen of door hen te (laten) regelen. Een vFas advocaat-mediator zal hieraan altijd aandacht aan besteden.
Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, blijkt dat veel Nederlanders niet weten welke financiële gevolgen een scheiding heeft voor hun pensioen. 34% van de respondenten geeft aan niet tevreden te zijn met de pensioenverdeling na scheiding! Dit is te zien in de Pensioenmonitor die Wijzer in Geldzaken presenteerde. En dat terwijl er in 2015 ruim 36.000 echtscheidingen plaatsvonden. Bij 36% van de scheidingen wordt geen aandacht besteed aan pensioenverdeling. In veel gevallen omdat de scheidende partners niet op de hoogte zijn van het in te vullen vereveningsformulier. Dit formulier moet binnen twee jaar worden opgestuurd naar de pensioenuitvoerder, zodat de pensioenverdeling wordt uitgevoerd. 72% van de scheidende stellen die hulp inschakelden van een mediator, scheidingsadvocaat of financieel adviseur, gaf aan niet door hun begeleider op het formulier te zijn geattendeerd.
Let op: bent u ondernemer en bouwt u pensioen op in eigen beheer, dan verandert er voor u het nodige met ingang van 1 januari 2017. De fiscale mogelijkheid van opbouw van pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Raadpleeg tijdig uw adviseur.
De verdeling van pensioen bij scheiding is bij wet geregeld. Voor scheidingen na 30 april 1995 geldt dat ex-partners beiden recht hebben op de helft van het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen. Binnen twee jaar na scheiding moet u daarvoor uw pensioenfonds op de hoogte stellen van de scheiding.
Dat kan door het formulier “Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen” in te vullen en op te sturen. Hierna wordt het pensioen waarop u recht heeft aan u uitbetaald door het pensioenfonds of de verzekeraar. Verstuurt u het formulier te laat? Dan behoudt degene die het pensioen heeft opgebouwd zijn deel van het pensioen. Echter, voor de ex-partner die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd, vervalt het rechtstreekse recht op uitbetaling. Het deel waarop deze partner recht heeft moet dan worden uitbetaald door degene die het pensioen heeft opgebouwd. Het is beter om dit te voorkomen. Wanneer exen onderling pensioen moeten uitbetalen, wordt over deze uitbetaling door het pensioenfonds inkomensafhankelijke bijdrage ZVW gevorderd.
Heeft de scheiding vóór 30 april 1995 plaatsgevonden, dan bestaat er ook recht op verdeling van het pensioen, maar vindt dat op een andere manier plaats.
Bent u na het opmaken van huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan kan het zijn dat u een van de wet afwijkende regeling over het pensioen bij scheiding bent overeengekomen.