Een ouderschapsplan is een door ouders op schrift gesteld geheel van afspraken over de invulling van hun ouderschap na scheiding. Vanaf de geboorte verzorgen ouders hun kinderen meestal samen en voeden zij hen samen op. Zij hebben het als vanzelfsprekend met elkaar over wie wat doet, wie wanneer voor de kinderen zorgt, hoe zij om willen gaan met voeding, straffen en belonen, tv-kijken, cadeaus enzovoort. Ook praten ouders vaak dagelijks met elkaar over wat zij meemaken met hun kinderen, over wat zij goed en niet goed vinden gaan en over problemen die zich voordoen. Na een scheiding behouden ouders in principe beiden het gezag over de kinderen en blijven dus ook beiden verantwoordelijk voor hun verzorging en opvoeding. Ouders dienen hier nu expliciet afspraken over te maken omdat zij niet meer samen in een huis wonen. Zij kunnen dit concreet doen middels een ouderschapsplan (ook wel geheten kindconvenant).
Gebleken is dat een goed ouderschapsplan, met afspraken waarin beide ouders zich kunnen vinden, de meeste kans biedt om de nadelige gevolgen van een scheiding voor kinderen te beperken.
Een scheiding gaat vrijwel altijd gepaard met heftige emoties en een periode van onzekerheid over hoe de toekomst er uit gaat zien. Deze emoties maken het veelal ingewikkeld om als ouders goede afspraken te maken over de invulling van het ouderschap. Afspraken die recht doen aan de behoeften en belangen van de betrokken kinderen.
Daarbij dient opgemerkt te worden dat zeker niet bij alle echtscheidingen een uitgebreid plan vereist is.
In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken opgenomen worden over:
De vrijwilligheid van het al dan niet opstellen van een ouderschapsplan is vanaf 2009 verdwenen toen een wetsvoorstel is aangenomen dat ouders verplicht afspraken te maken over de verzorging en opvoeding van hun kinderen als zij gaan scheiden, met andere woorden ouders verplicht tot het opstellen van een ouderschapsplan. Het ouderschapsplan geeft ook invulling aan de verplichting van de ouder om de ontwikkeling van de band van zijn minderjarig kind met de andere ouder te bevorderen. Het is immers in het belang van het kind dat het contact heeft met beide ouders. Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.