U zult het ongetwijfeld uit de media hebben vernomen. Vanaf 26 juni 2012 komt de bijschrijving van kinderen in het paspoort van (één van) de ouders te vervallen. Vanaf die datum hebben kinderen een eigen reisdocument nodig. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf dat moment niet meer geldig.
Uw eigen paspoort waarin een kind staat bijgeschreven blijft overigens wel geldig en behoeft niet vervangen te worden.
Het advies van de Nederlandse overheid is om voor 1 mei 2012 een eigen paspoort of identiteitskaart voor uw kind aan te vragen. Hoe gaat dit nu precies in zijn werk?
U wendt zich tot de gemeente waar het kind staat ingeschreven. Is het kind jonger dan 18 jaar oud dan is er voor het aanvragen van een paspoort toestemming nodig van iedere persoon die het gezag uitoefent. Meestal zijn dit de beide ouders. Bij het aanvragen van een identiteitskaart geldt het toestemmingsvereiste voor kinderen jonger dan 12 jaar. Vervolgens dient u tezamen met het minderjarige kind waarvoor het paspoort of de identiteitskaart is aangevraagd het reisdocument op te halen.
In de gevallen waarin u bent gehuwd, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont zal dit in de regel niet tot problemen leiden. Dit kan echter anders zijn na beëindiging van de relatie.
In sommige situaties weigert één van de gezaghebbende ouders om de benodigde toestemmingsverklaring in te vullen. Of er is in het geheel geen contact meer met de niet-verzorgende ouder.
Dit betekent vervolgens dat de gemeente niet tot afgifte van een paspoort of identiteitskaart overgaat, hetgeen tot problemen kan leiden bij geplande vakanties naar het buitenland.
Dit laatste is het geval. Indien de niet verzorgende ouder niet in beeld is of weigert zijn toestemming te verlenen, kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd. Op grond van de Paspoortwet kan via de tussenkomst van een advocaat aan de rechter een verzoek worden gedaan om de vereiste verklaring van toestemming van de weigerende ouder te vervangen door een verklaring van de rechter. Dit verzoek dient ingediend te worden door de andere gezaghebbende ouder, of op verzoek van de minderjarige zelf als deze de leeftijd van zestien jaren inmiddels heeft bereikt.
De rechter dient, voordat hij een beslissing neemt, een "vergelijk" tussen de ouders te beproeven. In dat verband wordt doorgaans een mondelinge behandeling bepaald, waarbij de ouders in de gelegenheid worden gesteld hun standpunten nader toe te lichten. Bij de rechtbank te ’s-Hertogenbosch is het overigens ook mogelijk om zonder een mondelinge behandeling de vervangende toestemming te verkrijgen.
De rechter zal vervolgens een beslissing nemen, die hem in het belang van het kind wenselijk voorkomt. Daarbij kan als voorwaarde worden gesteld dat de geldigheidsduur of de territoriale geldigheid van het aangevraagde reisdocument wordt beperkt.
Na toewijzing van het verzoek door de rechter kan het paspoort dus ook zonder de toestemming van de andere ouder worden afgegeven, en kan de vakantie alsnog doorgang vinden. Houdt u er wel rekening mee dat deze procedure enige weken in beslag kan nemen.