In dit artikel beschrijven we een recente zaak over het al dan niet toewijzen van partneralimentatie en de plicht die de Rechtbank kan opleggen aan de alimentatiegerechtigde om zelf in het inkomen te voorzien.
De namen in het artikel zijn verzonnen.
Huub en Katinka zijn in 2011 met elkaar gehuwd, welk huwelijk in 2013 door echtscheiding is ontbonden. Er zijn geen kinderen geboren uit het huwelijk. De rechtbank heeft bepaald dat Huub, met ingang van dag waarop de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand (zijnde 5 september 2013), aan Katinka maandelijks € 250,00 aan partneralimentatie dient te betalen en dat deze bijdrage met ingang van 28 november 2013 nihil bedraagt.
In hoger beroep stelt het hof vast dat Katinka thans 30 jaar oud is, dat zij van Poolse afkomst is, dat zij geen opleiding heeft gevolgd en dat zij niet de zorg voor (jong) minderjarige kinderen heeft. Van medische beperkingen om arbeid te kunnen verrichten is niet gebleken. Katinka volgt op dit moment een taalcursus Nederlands.
Van de door Katinka gestelde Wwb-aanvraag (Wet Werk en Bijstand) is het hof niet gebleken en Katinka heeft haar stelling dat zij tevergeefs heeft gesolliciteerd en nog steeds solliciteert op geen enkele wijze kunnen onderbouwen, hetgeen - gelet op de gemotiveerde betwisting door Huub - wel op haar weg had gelegen. Het hof kan weliswaar meegaan in de gedachte dat Katinka een termijn moet worden gegund om werk te vinden en aldus inkomsten te generen teneinde in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, doch gelet op de onbetwiste verklaring van Huub dat partijen op het moment van de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand (5 september 2013) al ruim anderhalf jaar feitelijk uiteen waren, is het hof van oordeel dat Katinka tot 5 september 2013 daartoe voldoende tijd is gegund.
Het hof vernietigt de beschikking van de rechtbank en wijst alsnog het verzoek van Katinka tot vaststelling van partneralimentatie af.
Knegtmans Advocaten & Mediators is gespecialiseerd in echtscheidings- en alimentatierecht. U kunt bij ons terecht voor bemiddeling / mediation alsook voor een echtscheiding waarbij ieder een eigen advocaat heeft. Daarnaast is ook begeleiding van kinderen mogelijk via het programma van “En ik dan?”. In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en in Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868 Zie ook: www.knegtmansadvocaten.nl.