Wij werden onlangs geïnformeerd over onderstaande casus (de namen zijn verzonnen). We willen hem graag met u delen.
Het huwelijk tussen Hein en Carla is in 2014 door echtscheiding ontbonden. Uit het huwelijk zijn vier kinderen geboren, in de leeftijd van 23, 21, 19 en 17 jaar oud. Partijen twisten over de hoogte van de (door de rechtbank vastgestelde) door Hein te betalen kinderalimentatie.
Carla stelt in hoger beroep dat de draagkracht van Hein door de rechtbank ten onrechte over drie kinderen is verdeeld. Nu de dochter van 21 jaar (Brigitte) een uitwonend jongmeerderjarig kind is met studiefinanciering, is door de rechtbank ten onrechte een deel van de draagkracht van Hein voor deze dochter bestemd, aldus Carla. Hein betwist dit. Volgens Hein besteedt hij gemiddeld € 230,00 per maand van zijn draagkracht aan deze dochter, hetgeen hij onderbouwt met stukken.
Het hof overweegt als volgt. In zijn algemeenheid geldt dat ouders jegens hun kinderen onderhoudsplichtig zijn, ook na hun meerderjarigheid. Gelet op het bepaalde in artikel 1:401 lid 1 BW hebben de aanspraken van de twee jongste kinderen prioriteit boven de aanspraak van Brigitte vanaf het moment zij 21 jaar is geworden. Gelet op het tijdstip waarop deze beschikking wordt gewezen, houdt het hof nog een paar maanden langer rekening met verdeling van de draagkracht van Hein over de drie jongste kinderen (incl. Brigitte dus), daarna wordt de draagkracht verdeeld over de twee jongste kinderen. Dit geeft Brigitte een – zij het korte – periode om aan de nieuwe situatie te wennen. Een en ander laat onverlet dat Hein voortgaat Brigitte (en ook het oudste kind) financieel te ondersteunen, maar dergelijke bijdragen zullen niet ten nadele van de twee jongste kinderen op zijn draagkracht kunnen drukken.
Hein voldoet de volledige hypotheeklasten van de voormalig echtelijke woning, waarin Carla woont. De draagkracht van Hein is niet voldoende om partneralimentatie en kinderalimentatie te voldoen. Op grond van artikel 1:400 BW gaat kinderalimentatie voor op partneralimentatie. In dit licht zal de door Hein betaalde hypotheekrente fiscaal gezien niet als partneralimentatie gelden. De tweejaarstermijn ten aanzien van de aftrekbaarheid van hypotheekrente loopt ten einde. Dit leidt ertoe dat Hein vanaf januari 2015 een volledige hypotheeklast zal hebben. Bij het bepalen van de draagkracht van Hein moet derhalve rekening worden gehouden met deze hypotheeklast voor zover de som van de werkelijke woonlast en de hypotheeklast de forfaitaire woonlast (0,3 NBI) overschrijdt.
Deze week kwam in het nieuws dat de VVD en de PvdA de regels rondom kinderalimentatie willen versimpelen. Ouders zouden zelf online moeten kunnen becijferen hoeveel ze moeten betalen. Daarbij moet gelet worden op de zorgverdeling van de kinderen: hoe meer nachten het kind bij de een slaapt, hoe meer de ander moet betalen. De Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) heeft gereageerd op de plannen dat de Rechtspraak zelf in 2013 al belangrijke hervormingen heeft doorgevoerd. “Al die stappen van de rekentool zet de rechter nu ook: wat kost een kind, wie zorgt er voor hem of haar?” stelt voorzitter Rob van Coolwijk. Wat nieuw is is dat ouders precies moeten gaan afspreken wie welke kosten gaat betalen. “Ik voorspel dat daarover onenigheid zal ontstaan. Waarschijnlijk leidt dit juist tot meer conflicten dan voorheen”, aldus Van Coolwijk.
Ook Marc Dullaert – Kinderombudsman – heeft gereageerd op het voorstel: “Als de ouders straks op basis van een rekentool gaan bepalen wat de alimentatie gaat worden, dan ga je daarbij uit van het zelfoplossend vermogen van ouders. In mijn ervaring is die tijdens een emotionele scheiding echter niet altijd even groot”.
Uiteraard volgen wij de discussie met belangstelling.
Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in echtscheidings- en alimentatierecht. In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdag in Bergeijk en in Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.knegtmansadvocaten.nl.