U hebt nog maar een paar weken de tijd om uw jaarlijkse aangifte te (laten) verzorgen. Dit zou een goed moment zijn voor echtgenoten om de jaarlijkse verrekening van het overgespaarde inkomen te laten plaatsvinden. Echtgenoten die namelijk op huwelijksvoorwaarden zijn gehuwd, hebben vaak met elkaar afgesproken dat zij het netto inkomen dat in dat jaar is bespaard met elkaar zullen verrekenen.
Echter, uit de praktijk is gebleken dat het merendeel van de echtgenoten deze jaarlijkse verrekening achterwege laat. Is dit bewust of onbewust? En wat als deze echtgenoten op een gegeven moment gaan scheiden?
In de wet is de rechtspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in ons land, inmiddels duidelijk opgenomen. Indien er niet tot periodieke verrekening is overgegaan terwijl dat wel was overeengekomen, wordt aan het einde van het huwelijk al het vermogen wat er is, vermoed te zijn gevormd uit wat verrekend had moeten worden. Dit betekent in veel gevallen dan verrekening van al het aanwezige vermogen, wat er op neerkomt dat aan ieder de helft van het totale vermogen toekomt. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op zodat het zinvol kan zijn om uw huwelijksvoorwaarden te laten beoordelen door een VFAS-advocaat.
De vraag is dan vervolgens wat er verrekend moet worden. Dat hangt af van wat de echtgenoten hebben afgesproken ten aanzien van het begrip “inkomen”. Soms is dit alleen inkomen uit arbeid, maar vaak ook winst uit onderneming. Tevens is van belang hoe bepaalde vermogensbestanddelen zijn gefinancierd. Te denken valt bijvoorbeeld aan geld afkomstig uit een schenking, waarmee een goed is aangeschaft. Verrekening blijft alsdan achterwege.
Uit het vorenstaande blijkt dat – om vast te stellen wat wel en wat niet verrekend moet worden – een uitvoerige administratie van groot belang is. En dit ontbreekt nogal eens, wat dan weer vervelende consequenties kan hebben bij een eventuele echtscheiding.
Kortom, staat u bij het invullen van uw aangifte ook eens stil bij de jaarlijkse verrekening van het overgespaarde inkomen. Zo kunt u bij echtscheiding voorkomen dat u de helft van uw vermogen moet afstaan in plaats van een gedeelte hiervan.