U bent gescheiden en u heeft samen afspraken gemaakt over partneralimentatie (vaak in een convenant opgenomen) of de rechter heeft vastgesteld dat er een bedrag aan partneralimentatie moet worden betaald. Is daarbij iets afgesproken of bepaald over hoeveel jaar er alimentatie betaald moet worden? Is dat niet het geval, dan betekent dat helemaal niet dat u 12 jaar lang alimentatie moet blijven betalen.
In de Nederlandse wet is vastgelegd dat de duur dat partneralimentatie betaald moet worden maximaal 12 jaar is. Bij een huwelijk dat korter dan 5 jaar heeft geduurd en kinderloos is gebleven, geldt een ander maximum: alimentatie moet dan betaald worden voor eenzelfde duur als de duur van het huwelijk. Dit betekent derhalve dat niet per definitie ook 12 jaar lang alimentatie betaald moet worden. Sterker nog, bij echtscheidingen in de afgelopen jaren is het veelal zo dat van –meestalvrouwen die alimentatie ontvangen, verwacht wordt dat zij op den duur weer gaan werken of meer gaan werken, zodat zij minder alimentatie of geen alimentatie meer nodig hebben. Daarbij spelen uiteraard de leeftijd van de kinderen, de leeftijd van de vrouw, haar gezondheid, haar opleiding en werkervaring e.d. een rol. De alimentatie kan daardoor omlaag moeten worden bijgesteld of zelfs moeten worden gestopt. Wijzigingen in behoefte en draagkracht Maar ook andere omstandigheden kunnen tot aanpassing van de alimentatieverplichting nopen.
Zo zal de alimentatie vrijwel altijd aangepast moeten worden, ingeval pensioenverevening is toegepast. Hierdoor ontvangt enerzijds –meestal- de man minder inkomen en ziet hij zijn pensioenuitkering verlaagt met een deel dat naar zijn ex-echtgenote gaat waardoor hij minder ruimte heeft om alimentatie uit te voldoen. En anderzijds krijgt –meestal- de vrouw meer inkomsten doordat zij een gedeelte van het pensioen van de man ontvangt en heeft zij dus minder alimentatie nodig.
Een ander voorbeeld is wanneer de alimentatieontvanger (meestal de vrouw) gaat samenwonen met een nieuwe partner of trouwt (of een geregistreerd partnerschap aangaat). Dan vervalt voor de vrouw definitief het recht op partneralimentatie. Ook als zij weer zou scheiden of de relatie zou eindigen, dan zou zijn geen recht meer hebben op alimentatie van haar eerste ex-echtgenoot.
Maar ook andere wijzigingen in de financiële ruimte van de alimentatiebetaler of ontvanger kunnen met zich meebrengen dat de alimentatie moet worden aangepast (verlaagd of verhoogd of stopgezet). Denk daarbij aan verlies van uw baan, arbeidsongeschikt worden, de alimentatiebetaler die gaat samenwonen of trouwen en eventueel ook weer kinderen krijgt, de kinderalimentatie die stopt. Er zijn vele voorbeelden te noemen. Als u denkt dat er in uw geval sprake is van een reden voor aanpassing van de alimentatie, dan kunt u een kosteloos en vrijblijvend gesprek plannen bij een van de gespecialiseerde advocaten van ons kantoor. Belt u gerust voor een afspraak.