Na een echtscheiding of overlijden van de partner gaan veel mensen vroeg of laat weer een nieuwe relatie aan. Wanneer er kinderen zijn uit een vorig huwelijk of relatie ontstaat een nieuw samengesteld gezin (‘stiefgezin’). Deze samenlevingsvorm wijkt af van het ‘gewone’ gezin en heeft eigen kenmerken. In dit artikel staat centraal de reactie van de kinderen op de vorming van een stiefgezin en de introductie van de nieuwe relatie. In deel twee wordt ingegaan op de stiefouder. Deel drie tot slot behandelt het worden van stiefouder, waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen het worden van stiefmoeder en het worden van stiefvader.
Kinderen ontvangen de nieuwe partner van de ouder meestal met gemengde gevoelens. Er zijn twee hoofdproblemen waarmee kinderen worstelen als ze deel uit gaan maken van een stiefgezin. Het is ten eerste voor veel kinderen moeilijk te accepteren dat er een nieuwe partner in het gezin komt. Kinderen kunnen het gevoel krijgen dat de nieuwe partner de andere ouder vervangt. Zij zullen zich tegen deze verandering verzetten. Vooral kinderen in de basisschoolleeftijd en de kinderen in de pubertijd doen meestel erg koel tegen de nieuwe partner. Uit loyaliteit jegens de andere ouder zullen veel kinderen de nieuwe partner aanvankelijk verwerpen en de stiefouder het geval geven dat hij of zij niet tot het gezin behoort. Tweede probleem waarmee stiefkinderen kampen, is de angst de ouder kwijt te raken aan de nieuwe partner.
De meeste ouders zijn ongerust en onzeker over de acceptatie van de nieuwe geliefde. In de beginfase van de nieuwe relatie kan het verstandig zijn de nieuwe partner niet te snel aan de kinderen te introduceren. In de eerste fase van verliefdheid is er nog geen zekerheid welke kant het zal opgaan met de nieuwe relatie. Wanneer kinderen te snel worden voorgesteld aan een nieuwe partner, kan het voorkomen dat de kinderen een relatie opbouwen met iemand die ze na een aantal maanden weer ‘verliezen’ omdat de relatie geen stand blijkt te houden. Andere mogelijkheid is dat wanneer de nieuwe partner te snel wordt geïntroduceerd, de kinderen deze nieuwe partner als indringer beschouwen. Dit geldt zowel voor de kinderen als voor de ex-partner. Zij hebben allemaal tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie.
Ook wanneer de relatie stabiel blijkt te zijn, is het verstandig het contact tussen de kinderen en de nieuwe partner stapsgewijs op te bouwen. Er moet tijd voor worden uitgetrokken om de nieuwe partner in het gezin te introduceren.
Belangrijk is dat kinderen tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit houdt niet in dat het kind bepaalt in welk tempo de relatie mag groeien, maar wel dat rekening wordt gehouden met de gevoelens van het kind.