Vanaf 1 maart 2009 is het verplicht een ouderschapsplan op te nemen in het verzoekschrift tot echtscheiding voor ouders met minderjarige kinderen. Als er geen ouderschapsplan in het verzoekschrift is opgenomen dan kan de rechter het verzoek tot echtscheiding niet-ontvankelijk verklaren en hoeft hij het echtscheidingsverzoek inhoudelijk niet verder te behandelen. De echtscheiding wordt dan dus niet uitgesproken.
Het opstellen van een ouderschapsplan geldt voor gehuwden, personen met een geregistreerd partnerschap en samenwonende ouders die feitelijk gaan scheiden. Samenwonende ouders zijn ouders waarvan een aantekening van gezamenlijk gezag in het gezagsregister is opgenomen. Bij samenwonende ouders hoeft er, in tegenstelling tot gehuwden of personen met een geregistreerd partnerschap, geen rechter aan de ontbinding van de samenleving te pas te komen. Toch is het sinds kort ook voor samenwonende ouders die uit elkaar gaan verplicht een ouderschapsplan op te stellen.
Een ouderschapsplan is vereist als het minderjarige kinderen betreft waarover de echtgenoten al dan niet gezamenlijk het gezag uitoefenen. Ook moet er een ouderschapsplan worden opgemaakt als één van de ouders het gezag samen met een ander dan de ouder uitoefent.
Wat moet er worden opgenomen in een ouderschapsplan?
In een ouderschapsplan moeten zaken geregeld worden met betrekking tot de zorg- en opvoedingstaken van de ouders. Deze taken zien op het geestelijke en lichamelijk welzijn van de kinderen en het bevorderen van de persoonlijkheid van de kinderen. Afspraken over dagelijkse zorg, school, sport, vakantie, feestdagen, verjaardagen en financiële kwesties kunnen in het ouderschapsplan worden opgenomen. Het ouderschapsplan zal ook de rechten en verplichtingen tot omgang moeten bevatten. Bovendien moeten echtgenoten in het ouderschapsplan opnemen op welke wijze zij elkaar informatie verschaffen en raadplegen omtrent gewichtige aangelegenheden van de minderjarige kinderen. Gedacht kan hierbij worden aan afspraken omtrent medische aangelegenheden. Ook zal het één en ander geregeld moeten worden over de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen.
In het verzoekschrift zal verder moeten staan op welke wijze de echtgenoten de kinderen hebben betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan en over welke onderwerpen van het ouderschapsplan de ouders overeenstemming hebben bereikt en over welke niet.
Om te voorkomen dat u iets over het hoofd ziet wanneer u uitvoering geeft aan het voorgaande is het ten zeerste aan te raden een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat/ -bemiddelaar in de arm te nemen.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding en alimentatie). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl