Bent u voor of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap niet naar een notaris geweest voor huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden? Dan bent u getrouwd in gemeenschap van goederen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?
Op het moment dat u trouwt worden alle bezittingen én schulden gezamenlijk. Ook spullen of geld dat u al had vóór het huwelijk of bijvoorbeeld een lening van de ouders van partner A aan partner B. Ineens is het dan geen schuld meer van partner B aan de ouders van A, maar een schuld van beiden aan de ouders, waarvoor beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn.
Op deze regel dat alles gezamenlijk wordt, bestaan uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer u of uw partner een erfenis of schenking onder uitsluitingsclausule heeft ontvangen. Er moet dan bij de schenking zelf duidelijk vermeld zijn dat het gaat om een schenking en dat deze niet in enige gemeenschap zal vallen. En bij erfenissen moet in het testament van de erflater een dergelijke bepaling zijn opgenomen.
Verder is het mogelijk dat er sprake is van verknochte rechten. Er zijn daarin verschillende gradaties te onderscheiden, uiteenlopend van goederen die zodanig verknocht zijn aan u of uw partner dat deze van u alleen blijven en dat u zelfs de waarde niet hoeft te delen tot het alleen maar aanspraak kunnen maken op toedeling van het goed aan u bij scheiding, waarbij u wel de helft van de waarde aan uw partner zult moeten voldoen. Denk aan spulletjes die u heeft geërfd of smartengeld dat u heeft ontvangen. Deze kunnen verknocht zijn.
Ouderdomspensioenrechten die u opbouwde voor of tijdens het huwelijk, vallen ook niet in de gemeenschap. Daar is een aparte wet voor in Nederland; de Wet Verevening Pensioenrechten bij Echtscheiding, op grond waarvan wel een verevening van de tijdens huwelijk opgebouwde pensioenrechten dient plaats te vinden ingeval van scheiding.
Alles wat in de gemeenschap valt, zal bij een echtscheiding bij helfte verdeeld moeten worden. Vanaf 1 januari 2012 wordt voor alles wat er te verdelen is gekeken naar wat er aanwezig is op de dag dat het echtscheidingsverzoekschrift bij de rechtbank is ingediend. Alles wat u of uw partner na die datum krijgt of leent, blijft voor eigen rekening. Hierover kunt u samen andere afspraken maken, net als over de verdeling zelf. Lukt dat niet, dan kan de rechter gevraagd worden om een uitspraak te doen. Voor de officiële verdeling van bepaalde zaken (eigen huis, aandelen in een BV, etc.) moeten er extra formaliteiten worden uitgevoerd.
De vFAS-advocaat kijkt samen met u hoe de goederen en schulden afgewikkeld dienen te worden.