U heeft een eigen bedrijf en bent getrouwd. U heeft huwelijkse voorwaarden laten opmaken om uw privé vermogen of dat van uw echtgeno(o)t(e) te beschermen ingeval van bijvoorbeeld faillissement van het bedrijf. Of misschien om uw bedrijf niet kwijt te raken (deels) aan uw (ex)echtgeno(o)t(e) ingeval van echtscheiding.
Nee! Niet altijd. Ook niet als u onder koude uitsluiting bent getrouwd. Als de woning alleen op naam van uw echtgeno(o)t(e) staat, maar de hypothecaire lening is op uw beider naam aangegaan, dan is de woning waarschijnlijk niet beschermd. De echtelijke woning valt dan meestal in de failliete boedel en kan door de curator worden uitgewonnen (verkocht) ten behoeve van de schuldeisers.
Nee! Als u kinderen heeft die jonger zijn dan 21 jaar, dan moet er kinderalimentatie worden vastgesteld. Bovendien kan uw (ex) echtgeno(o)t(e) recht hebben op partneralimentatie. Om de hoogte van de alimentatie te kunnen vaststellen zijn o.a. de jaarstukken van uw bedrijf van belang en zult u die moeten verstrekken.
Maar ook als er sprake is van een verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden kunnen de jaarstukken van belang zijn.
Nee! Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden. Vaak wordt gedacht dat als er koude uitsluiting wordt overeengekomen, dat het bedrijf dan helemaal buiten beeld blijft. Maar dit is een misverstand. Vaak is er een (periodiek of finaal) verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden opgenomen en zal er bekeken moeten worden of er mogelijk op basis daarvan iets afgerekend moet worden met uw (ex) echtgeno(o)t(e). Het kan bijvoorbeeld gaan om zogenaamde “opgepotte winst”: gereserveerde winst die u als directeur grootaandeelhouder van een B.V. redelijkerwijs had kunnen laten uitkeren, maar heeft gereserveerd zonder absolute noodzaak.
Bovendien kan het zijn dat er opgebouwde pensioenrechten moeten worden verdeeld of verevend. Die pensioenrechten zijn soms in eigen beheer (in uw eigen bedrijf) opgebouwd.
Het aangaan van huwelijkse voorwaarden wordt meestal met een bepaalde bedoeling gedaan. Maar het gebeurt regelmatig dat het doel niet wordt bereikt en dat niet aan de verwachtingen van echtgenoten wordt voldaan. Maak uw verwachtingen en bedoeling bij het aangaan van de huwelijkse voorwaarden goed duidelijk aan de notaris. Is het kwaad al geschied en staat u voor een scheiding of faillissement, laat u dan informeren en adviseren door een gespecialiseerd advocaat.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding en alimentatie). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl