Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Ingeval van echtscheiding moet dan in beginsel alles verdeeld worden tussen u en uw echtgeno(o)t(e). Maar wist u dat op deze verdeling uitzonderingen bestaan? Een uitzondering betreft de zogenaamde verknochte rechten.
Dit zijn goederen of schulden die aan de persoon van de echtgenoot of echtgenote in meer of mindere mate verbonden zijn. Door deze verbondenheid aan de persoon geldt in sommige gevallen dat het goed of de schuld niet gedeeld hoeft te worden bij scheiding. Dit kan op verschillende manieren zijn uitwerking hebben.
Er zijn verschillende vormen of gradaties van verknochtheid. Afhankelijk van de mate van verknochtheid:
Geheel verknocht is bijvoorbeeld het recht op invaliditeitspensioen zolang de ontvanger jonger is dan 65 jaar en soms ook smartengeld. Dit invaliditeitspensioen en onder omstandigheden smartengeld blijft bij echtscheiding eigendom van de ontvanger en de ontvanger hoeft daarvan niets te delen met zijn / haar echtgeno(o)t(e).
Aandelen in een vennootschap onder firma vallen buiten de gemeenschap van goederen, maar de waarde van deze aandelen moet bij echtscheiding wel verdeeld worden. Dit komt erop neer dat de waarde van de aandelen vastgesteld zal moeten worden en dat de bezitter van de aandelen (op wiens naam ze staan) de helft van die waarde zal moeten voldoen aan zijn / haar echtgeno(o)t(e).
Soms valt het zakelijke recht van gebruik en bewoning onder de categorie van verknochte goederen die in de gemeenschap vallen. Maar het recht wordt altijd toegedeeld aan de persoon op wiens naam het recht van gebruik en bewoning staat, waarbij de waarde echter wel gedeeld moet worden. Onder dezelfde categorie vallen de niet-overdraagbare vergunning en het vruchtgebruik dat geen verzorgingskarakter heeft. Intellectuele en industriële eigendommen waarvan de eigenaar de uitvinder is, vallen ook onder deze categorie.
Niet verknocht zijn onder meer de zogenaamde Gouden Handdruk, een ontvangen uitkering bij onteigening en de rechten uit huurovereenkomst. Deze rechten moeten gewoon in de verdeling worden betrokken bij het einde van een huwelijk in gemeenschap van goederen.
Kortom, laat u goed informeren. Alles delen is niet per definitie het geval.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.