Na scheiding oefenen ouders gezamenlijk het ouderlijk gezag uit. Onder gezag valt onder andere het beheer over het vermogen van een minderjarig kind. Maar wat als één van de ouders na echtscheiding komt te overlijden? Wat gebeurt er dan met de nalatenschap van de overleden ouder indien deze aan de kinderen toekomt? In principe heeft de andere ouder dan automatisch het beheer over het geërfde of geschonken vermogen. Maar wilt u dat? En hoe kunt u het voorkomen?
Als een van beide ouders na de scheiding overlijdt, voert de ouder die overblijft in beginsel het beheer over het vermogen van de minderjarige kinderen, daarmee ook over de erfenis van de overleden ouder. Om dit te voorkomen, kan worden bepaald dat een andere persoon dan de overlevende ouder het bewind over het vermogen van het minderjarige kind zal voeren. Dit kan worden vastgelegd in een testament.
Bijkomend voordeel is dat in het testament tevens kan worden geregeld dat het bewindvoerderschap zal doorlopen nadat het kind 18 jaar is geworden. Met 18 jaar vervalt immers het ouderlijk gezag of het voogdijschap. Het beheer over het vermogen kan dan nog een hele tijd doorlopen, bijvoorbeeld tot het kind 21 jaar is geworden. We hebben het dan niet meer over het minderjarigenbewind maar over het meerderjarigenbewind.
De achterblijvende ouder kan de bewindvoerder dan slechts nog verzoeken rekening en verantwoording af te leggen over het geschonken of geërfde vermogen. Hij/zij kan niet meer het beheer zelf voeren.
Bewind opnemen in een testament is maatwerk. Hierbij zal bekeken moeten worden bijvoorbeeld in wiens belang het bewind dient te worden ingesteld, wie wordt de bewindvoerder, moet er een back-up bewindvoerder aangewezen worden, welke bevoegdheden of verplichtingen moeten er over en weer zijn, wanneer begint het bewind en wanneer eindigt het?
Van belang is een nauwkeurige omschrijving van het doel van het bewind. Dat kan onder andere actueel worden als het kind het bewind zou willen aanvechten.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding en alimentatie). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl