Er is al veel gezegd en geschreven over het effect van een echtscheiding op de kinderen. Natuurlijk is de meest eenvoudige en beste manier voor een kind dat problemen heeft, om dit te bespreken met één van de ouders. Maar wat als de relatie (tijdelijk) zo verstoord is, dat een kind zijn problemen niet kan bespreken met de ouders?
Het is belangrijk dat een kind zijn verhaal kwijt kan aan iemand die hij vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn of een leerkracht. Ook kan een kind contact opnemen met de kindertelefoon voor hulp, advies en informatie. De kindertelefoon zal kinderen altijd verwijzen naar iemand, die het kind vertrouwt of naar Bureau Jeugdzorg of het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). De kindertelefoon handelt verder niet. Het initiatief ligt te allen tijde bij het kind.
Als er een melding binnenkomt bij het AMK door het kind zelf, dan gaat het AMK onderzoeken wat er precies aan de hand is en hulpverlening aanbieden aan het kind en de ouders bij bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg. Als dan blijkt dat vrijwillige hulpverlening niet tot de mogelijkheden behoort, dan zal het AMK dit melden aan de Raad voor de kinderbescherming.
Een kind kan zich ook rechtstreeks melden bij Bureau Jeugdzorg. Ook dan schakelt Bureau Jeugdzorg de Raad voor de kinderbescherming in als zij constateren dat het om een problematische situatie gaat.
Na een melding aan de Raad, gaat de Raad een beschermingsonderzoek instellen. Aan de hand van de bevindingen uit dit onderzoek wordt bekeken of aan de rechter een kinderbeschermingsmaatregel moet worden gevraagd. Dit zal het geval zijn als het kind wordt bedreigd in zijn of haar ontwikkeling. Ook wanneer de strijd tussen partijen zo heftig is dat de Raad zich hierover ernstige zorgen maakt met betrekking tot de ontwikkeling van het kind, zal worden onderzocht of het noodzakelijk is dat er een kinderbeschermingsmaatregel wordt getroffen.
Als kinderen vragen hebben over wetten en regels dan kunnen zij terecht bij één van de acht kinder- en jongerenrechtswinkels in het land. Zij kunnen hier ook hulp krijgen bij het schrijven van een brief, bijvoorbeeld aan de kinderrechter.
Het CJG biedt informatie, advies en lichte hulp bij opvoed- en opgroeivragen. Ook voor scheidingsvraagstukken kunt u terecht bij het CJG. De dienstverlening is kosteloos. Overal in het land zijn deze centra volop in ontwikkeling. Het is de intentie dat in 2011 er in elke gemeente ten minste één Centrum voor Jeugd en Gezin aanwezig is. In het CJG werken veel instellingen nauw samen waaronder het Algemeen Maatschappelijk Werk en de GGD/Jeugdgezondheidszorg.
Zonder de intentie te hebben, volledig te zijn geweest, hopen wij met bovenstaande informatie een aantal handvatten te hebben geboden aan kinderen en jongeren die problemen ondervinden rondom een echtscheiding. Natuurlijk kan een groot aantal problemen voorkomen worden, door als ouders op een goede manier de kinderen te betrekken in de echtscheiding. Een ervaren echtscheidingsbemiddelaar kan hierbij een grote rol spelen.
De kindertelefoon is dagelijks bereikbaar van 14.00 tot 20.00 uur via chat of telefoon. Het telefoonnummer is: 0800-0432 en is gratis (ook voor mobiele bellers). Voor meer informatie kunt u ook kijken op: www.kindertelefoon.nl.
Meer informatie over de kinder- en jongerenrechtswinkel is te vinden op: www.kinderrechtswinkel.nl.
Via www.question-zone.nl (onderdeel van Korrelatie) en www.internethulpverlening.nl kunnen jongeren professionele online hulpverlening krijgen.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding en alimentatie). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl