U heeft samen een woning in eigendom en een hypothecaire lening op beider naam afgesloten en u bent gescheiden of wilt scheiden. Hoe zit dat dan met de kosten die verbonden zijn aan de woning, waaronder de hypotheeklasten en eventueel premies van de verpande levensverzekeringspolis, zolang de woning, hypothecaire lening c.q. polis onverdeeld zijn? Wie moet die betalen? Bij het beantwoorden van die vraag moet onderscheid gemaakt worden tussen aansprakelijkheid en draagplicht van u beiden.
De Nederlandse wet bepaalt dat beide eigenaren de kosten van de gezamenlijke woning moeten dragen “naar evenredigheid van ieders aandeel” in de woning. Meestal zal dat dus in de verhouding 50/50 zijn, met name als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, maar ook wanneer de woning op beider naam staat. U kunt hierover echter afwijkende afspraken maken, die (meestal) opgenomen zullen worden of opgenomen zullen zijn in een echtscheidingsconvenant. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat de persoon die in de woning blijft wonen totdat deze bijvoorbeeld verkocht is, de daaraan verbonden lasten geheel zal dragen. Of u spreekt juist af dat de één in de woning blijft wonen en de ander de hypotheeklasten en premie verpande polis geheel zal voldoen. Let u in beide gevallen goed op bij de aangifte inkomstenbelasting, omdat de betalende echtgenoot naast “zijn helft” ook de “helft van de ander” betaalt en deze laatste betaling alimentatie in natura betreft. Met de invoering van het nieuwe fiscaal partnerbegrip kan dit fiscaal neutraal worden geregeld, als u op handige wijze schuift met inkomenscomponenten. Let ook op dat de hypotheekrente aftrek nog maar twee jaar vanaf datum van feitelijk uiteengaan zal gelden voor de betalende niet bewonende echtgenoot. Na die twee jaar verhuizen woning en hypothecaire lening van box I naar box III.
Deze onderlinge afspraken gelden echter alleen intern, dat wil zeggen tussen u beiden.
Extern, dat wil zeggen tegenover de hypotheekverstrekkende instelling (bank en/of verzekeringsmaatschappij) blijft u allebei als eigenaar hoofdelijk mede-aansprakelijk. Dit dus ongeacht de afspraken die u over het voldoen (dragen/verdeling) van de kosten onderling heeft gemaakt.
Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat de schuldeiser (hypotheekbank en verzekeringsmaatschappij) u beiden voor een deel maar ook één van u voor het gehele bedrag van de schuld (en ingeval van de polis; voor de verschuldigde premies) kan aanspreken. Als u onderling hebt afgesproken dat bijvoorbeeld de man die kosten draagt en de schuldeiser verhaalt het verschuldigde bedrag geheel bij de vrouw, dan kan deze laatste de man op haar beurt aanspreken om de desbetreffende kosten te voldoen aan de schuldeiser ofwel, indien zij al aan de schuldeiser heeft betaalt, om aan haar dat geld terug te betalen.
Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bladel en Bergeijk van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.