Els en Jan zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en willen gaan scheiden. Moet Els de € 80.000,= die zij van haar vader heeft geërfd nu gaan delen met Jan? En moet Jan “zijn” vakantiehuisje dat hij geschonken kreeg van zijn oom en de schadevergoeding die hij ontving omdat hij was aangereden delen met Els?
Els en Jan hebben vóór of tijdens hun huwelijk geen huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij de notaris. Dus zijn zij automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Dit betekent dat vrijwel alle goederen (ook spaargelden en polissen e.d.) en schulden die zij hadden toen zij trouwden en ook die zijn gekocht, gekregen of schulden die zijn gemaakt tijdens het huwelijk gemeenschappelijk eigendom zijn. Bij echtscheiding moet daarom volgens de wet eigenlijk alles wat er is tussen Els en Jan is, worden verdeeld voor gelijke delen (dus ieder de helft). Maar er zijn uitzonderingen op deze regel.
Als de vader van Els in zijn testament heeft laten opnemen dat alles wat hij nalaat aan zijn erfgenamen niet zal vallen in enige gemeenschap van goederen, dan hoeft Els de € 80.000,= niet met Jan te delen. Er is dan sprake van een uitsluitingsclausule waardoor de erfenis van haar vader niet in de gemeenschap van goederen is gevallen en dus van haar privé blijft.
Hetzelfde geldt voor de schenking van Jan. Als zijn oom in de schenkingsakte een uitsluitingsclausule heeft opgenomen, dan valt het vakantiehuisje niet in de huwelijksgoederengemeenschap en blijft het huisje van Jan.
Is er geen sprake van een uitsluitingsclausule bij de schenking, dan valt het huisje in de gemeenschap en moet deze bij scheiding gedeeld worden met Els. Als Jan het huisje graag wil houden en Els is het daarmee eens, dan kan Jan de helft van de waarde die het huisje op het moment van verdeling heeft, aan Els betalen, zodat op die manier verdeling plaatsvindt. Het is dus niet zo dat het huisje perse voor de helft van Jan wordt en voor de helft van Els of dat deze verkocht moet worden, waarna Els en Jan elk de helft van de verkoopopbrengst krijgen.
Een andere uitzondering is er bij verknochte goederen of schulden. Soms is een goed of geldsom zo nauw verbonden met een persoon, dat gezegd kan worden dat het niet redelijk zou zijn als deze in de gemeenschap van goederen zou vallen en verdeeld zou moeten worden bij scheiding. Van verknochtheid is niet snel sprake.
Als Jan door de aanrijding arbeidsongeschikt is geworden en daardoor zijn normale inkomen misloopt en hij bijvoorbeeld heel veel pijn heeft geleden door het ongeval, dus leed heeft ondervonden, en hij daarom de schadevergoeding heeft ontvangen, dan kan dat geldbedrag verknocht zijn aan hem en dus niet gedeeld hoeven worden met Els.
Pensioenrechten vallen per definitie niet in de gemeenschap. Daarvoor gelden geheel andere regels. Zie daarvoor onze eerdere publicatie, welke ook te vinden is op www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.