Als je gaat scheiden (einde huwelijk of samenleving) kun je samen afspraken maken over de gevolgen. De afspraken over de kinderen worden veelal neergelegd in een ouderschapsplan en de financiële afspraken worden door een advocaat/mediator vastgelegd in een (echtscheidings)convenant. Maar wat zijn nu eigenlijk een ouderschapsplan en een convenant; wat staat erin of kan erin opgenomen worden?
In geval van scheiding treden een aantal gevolgen in. Ofwel de rechter kan bepaalde beslissingen nemen ofwel partijen kunnen daar samen afspraken over maken. Dan gaat het om de kinderen en het ouderschap. Ook gaat het om de verdeling van de huwelijkse gemeenschap van goederen (die “eindigt” door echtscheiding) of verrekening op basis van een verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden/samenlevingsvoorwaarden. Bovendien gaat het om alimentatie en pensioenrechten.
Na een scheiding blijven de scheidende partners beide ouders van hun kinderen. Het is belangrijk om de invulling van het ouderschap en de verdeling van de zorgtaken vorm te geven. Afspraken over opvoedingskwesties, school- en medische aangelegenheden bijvoorbeeld. Maar ook moet u afspreken bij wie het kind gaat wonen en hoe het contact met de andere ouder eruit gaat zien. Daarnaast zal bekeken moeten worden hoe de kosten van opvoeding en verzorging van de kinderen verdeeld moet worden over beide ouders (kinderalimentatie /onderhoudsbijdrage). Eventueel kunt u afspraken maken over hoe met de alimentatie om te gaan nadat het kind 18 jaar is geworden of (wettelijk onverplicht) 21 jaar is geworden en nog studeert.
Over deze elementen aangaande de kinderen moeten verplicht afspraken op schrift worden gezet (ouderschapsplan), anders zal de rechter de echtscheiding niet eens willen uitspreken.
Alle spullen die u samen of één van u heeft, zullen verdeeld moeten worden als u in gemeenschap bent getrouwd. Het gaat dan om onder andere een eigen woning, de inboedel, banktegoeden, een onderneming van (één van) beiden, auto, polissen (lijfrente/koopsom/e.d.), enz. Het maken van afspraken over hoe om te gaan met aanwezige schulden, is ook belangrijk.
Ingeval van huwelijkse voorwaarden is veelal sprake van een verrekenbeding op basis waarvan afrekening over aanwezige goederen/vermogen moet plaatsvinden. Daarover worden in het convenant afspraken vastgelegd. Daarbij zal onderscheid gemaakt moeten worden tussen goederen / vermogen die/dat onder het verrekenbeding vallen/valt en goederen die privé zijn van één van beiden (aanbrengsten/erfenissen/schenkingen).
Soms vloeien er ook vergoedingsrechten voort uit de vermogensstromen tussen echtgenoten/partners onderling en/of tussen één van hen en de goederengemeenschap. Daarover dienen afspraken gemaakt te worden en deze dienen duidelijk opgenomen te worden in het convenant.
Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de minst/niet verdienende partner zal misschien alimentatie nodig zijn. Afspraken over de al of niet verschuldigdheid daarvan, over de duur, eventuele wijzigingen en eventueel de invloed van toekomstig eigen inkomen of vermeerdering van inkomen van de alimentatieontvangende partner, kunnen c.q. moeten in het convenant worden opgenomen.
Bij huwelijkse voorwaarden is over de verdeling van de door partners opgebouwde pensioenrechten vaak iets opgenomen. Hierover kunnen echter in het convenant afwijkende afspraken worden gemaakt. Ingeval er geen huwelijkse voorwaarden zijn, is in beginsel de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding van toepassing. Het is verstandig in het convenant op te nemen of u na de scheiding deze Wet wilt toepassen, ofwel dat u een afwijkende regeling wenst te treffen (zoals verrekenen, converteren, of helemaal niet verdelen).
Het gaat om ingewikkelde beslissingen in een vaak emotioneel moeilijke periode. Dan is het fijn als u gedurende het gehele traject op deskundige wijze wordt begeleid.
Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.