Steeds meer stellen die uit elkaar gaan, kiezen voor co-ouderschap. Deze keuze heeft gevolgen voor uw belastingen en toeslagen. Het is aan te bevelen u zich hierover goed te laten informeren en de afspraken vast te leggen.
Wat is co-ouderschap?
Als ouders na een scheiding de zorg en opvoeding van de kinderen min of meer gelijk verdelen, is er sprake van co-ouderschap. Van co-ouderschap is (fiscaal gezien) sprake als een kind tenminste drie hele dagen per week bij de een én de ander is, of de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere ouder is. Er zijn twee belangrijke voorwaarden voor co-ouderschap: u bent geen fiscaal partner meer met uw ex-partner. Ook moet het co-ouderschap langer dan zes maanden duren in een kalenderjaar.
Als u voor co-ouderschap kiest, dan kunt u gebruikmaken van een aantal financiële regelingen. De belangrijkste zijn de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
Inkomensafhankelijke combinatiekorting
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een korting op uw inkomstenbelasting. U kunt hier recht op hebben als u werk én de zorg voor uw kind combineert. De inkomensafhankelijke combinatiekorting kan via de jaarlijkse belastingaangifte aangevraagd worden of maandelijks middels een voorlopige aanslag.
Er is een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Zo geldt het alleen als er kinderen zijn die op 1 januari van het betreffende belastingjaar de 12 jarige leeftijd nog niet hebben bereikt, als het kind minstens 6 maanden staat ingeschreven op uw woonadres óf op het woonadres van uw ex-partner, het arbeidsinkomen niet te laag is en u geen (of minder dan 6 maanden een) fiscaal partner heeft (of u een lager inkomen heeft dan uw fiscaal partner).
Kinderopvangtoeslag
U kunt kinderopvangtoeslag krijgen als u (deels) zelf de opvanguren betaalt van de kinderopvang van uw kinderen. U moet de kinderopvangtoeslag zelf aanvragen via Mijn toeslagen. Voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag maakt het voor de belastingdienst niet uit op welk woonadres uw kind staat ingeschreven. Betaalt u allebei een deel van de kinderopvang? Dan kunt u ervoor kiezen om elk een eigen deel van de toeslag te ontvangen.
Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kind welke u ontvangt náást de kinderbijslag. Er is een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor kindgebonden budget. Zo moet het kind jonger zijn dan 18 jaar, u krijgt kinderbijslag óf betaalt mee aan het levensonderhoud van het kind, het gezinsinkomen en het vermogen is niet te hoog, en u heeft de Nederlandse nationaliteit.
Standaard krijgt de ouder die de kinderbijslag op zijn of haar naam heeft, ook het kindgebonden budget. Dat kunt u zo laten, maar u kunt er ook samen met uw ex-partner voor kiezen dat de één de kinderbijslag ontvangt en de ander het kindgebonden budget.
Meestal hoeft u het kindgebonden budget niet zelf aan te vragen en ontvangt u dit automatisch als u er recht op heeft.
Geen co-ouderschap
Als er geen sprake is van co-ouderschap, dan heeft alleen de ouder die het grootste deel van de zorg voor het kind op zich neemt, recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Het kind moet dan ingeschreven staan op het adres van deze ouder.