De regelingen die in het kader van een echtscheiding getroffen worden hebben vaak andere fiscale momenten en gevolgen. Hieronder volgen kort een aantal belangrijke fiscale zaken waarmee u rekening dient te houden ingeval van een echtscheiding.
Wanneer ouders kiezen voor co-ouderschap en zij hebben meer dan 1 kind, dan is het fiscaal gunstig om bij beide ouders minimaal 1 kind in te schrijven. Beide ouders kunnen dan genieten van de fiscale heffingskortingen. Deze zijn namelijk slechts te verkrijgen door de ouder bij wie het kind in de BRP op het adres is ingeschreven. Overeenstemming tussen de ouders hieromtrent is dan wel vereist.
Indien de echtelijke woning aan één van beide ouders wordt toegescheiden, en u bent in gemeenschap van goederen gehuwd, dan bent u geen overdrachtsbelasting verschuldigd van het deel van de woning, welke u van de ander overneemt. Van de toedeling moet wel een notariële akte worden opgemaakt. Immers u verkrijgt de helft van de eigendom van de woning, welke de ander eerst toekwam. Wanneer er sprake is van huwelijkse voorwaarden of alleen samenwoning, dan kan de uitkomst anders zijn. Laat u hierover derhalve goed adviseren.
Als u in gemeenschap van goederen bent gehuwd en u gaat scheiden let dan op de bijleenregeling, indien de vertrekkende partner wordt uitgekocht voor wat betreft de echtelijke woning.
Sinds 1 januari 2004 is namelijk de bijleenregeling van kracht. Volgens de bijleenregeling moet de overwaarde, de helft van de waarde die de vertrekkende partner ontvangt, geïnvesteerd worden in de volgende koopwoning. Gebeurt dat niet, dan is er geen renteaftrek (deels) mogelijk over de nieuwe / hogere hypotheek ter grootte van die overwaarde. Dit deel van de lening verhuist naar box 3.
Jaarlijks wordt aangifte gedaan van inkomstenbelasting. Bij een echtscheiding zijn hierbij drie belangrijke fiscale momenten aanwezig:
Onderscheid en aandacht voor deze momenten is van groot belang. Laat u goed informeren!
Niet onbelangrijk om te weten is dat de ontvanger van alimentatiegelden belasting dient te betalen over de ontvangen bedragen en dat de alimentatiebetaler belasting terug ontvangt. Hier moet ook rekening mee worden gehouden bij een eventuele afkoop van de alimentatie.
Vaak wordt de vergissing gemaakt dat van afkoop van alimentatie geen sprake is (en er dus geen sprake zou zijn van fiscale gevolgen!) als echtgenoten overeenkomen dat geen alimentatie wordt betaald, maar dat degene die recht heeft op alimentatie daarvoor in de plaats meer boedel ontvangt. Dit is niet het geval. Dit kan fiscale gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld het opgelegd krijgen van een schenkingsaanslag.
Heel vaak hebben mensen in hun huwelijkse periode lijfrentepolissen afgesloten. Indien een lijfrentepolis tot uitkering komt - dit kan jaren na de echtscheiding zijn - dient door de partner, aan wie de polis destijds is toegescheiden, belasting te worden betaald. Bij de verdeling dient daarom alvast (deels) met deze toekomstige belastingclaim rekening te worden gehouden. Maar ook kan het zijn dat de partner die een overbedelingsuitkering ontvangt wegens toedeling van de polis aan de ander, over die overbedelingsvergoeding belasting verschuldigd is.
In het kader van de verdeling c.q. scheiding van de boedel kan het voorkomen dat de ene echtgenoot meer ontvangt dan de andere echtgenoot. Dan kan er sprake zijn van schenking waardoor er schenkingsrechten voldaan dienen te worden. Ben hier alert op. Het is namelijk niet prettig om later nog een belastingaanslag terzake schenkingsrechten te ontvangen.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.