In 2014 gingen ongeveer 20.000 koppels met kinderen uit elkaar. Circa één op de vijf scheidingen loopt uit op een vechtscheiding. Taskforce Kindermishandeling is van mening dat dit een vorm van kindermishandeling is. Kinderen voelen zich namelijk niet veilig thuis, terwijl dit een basisbehoefte zou moeten zijn.
Rotterdam is de eerste stad met APK voor gescheiden ouders. De proef start in januari 2016 met 60 gezinnen. Wanneer de proef slaagt, worden de gesprekken landelijk doorgevoerd.
Doordat het aantal vechtscheidingen groeit, heeft de gemeente Rotterdam nu een APK bij scheidingen in het leven geroepen. Ex-partners krijgen na één jaar een uitnodiging voor een gesprek. In dit gesprek gaan scheidingsadvocaten en -mediators na of de ex-partners gemaakte afspraken nog wel nakomen. Zo kan worden geïnventariseerd of extra begeleiding nodig is. Bovendien hoopt de Maasstad ruzies voor te zijn wanneer ex-partners met enige regelmaat samen aan tafel zitten. Want wordt de alimentatie trouw betaald? Is er een nieuwe partner in het leven van een van de ouders? En zijn er meningsverschillen over de opvoeding?
Wanneer een echtpaar met behulp van één van onze mediators is gescheiden, dan wordt met hen ook besproken dat zij ingeval van meningsverschillen altijd eerst proberen er samen uit te komen en dat, als het nodig is, er een gesprek volgt waar de mediator bij aanwezig is. Alle zaken die de gescheiden ouders dan wenselijk vinden, passeren de revue en de communicatie tussen de ouders wordt weer eens onder de loep genomen. De situatie van dat moment wordt geëvalueerd en de zaken waar zij tegenaan lopen, kunnen worden besproken. Daarbij hebben kinderen altijd de speciale aandacht van onze mediators.
Ons kantoor werkt ook samen met “En ik dan?”. Bij “En ik dan?” werken kind coaches die de kinderen coachen en een stem geven tijdens en na de scheiding van hun ouders. Daarnaast begeleidt “En ik dan?” ouders bij het scheidingsproces gericht op het effect en de gevolgen van de scheiding op de kinderen. Dit alles vanuit de gedachte dat kinderen niet de dupe mogen worden van de scheiding en ouders verantwoordelijk zijn om daar zo goed mogelijk voor te zorgen! Onze mediators en de kindcoaches van “En ik dan?” begeleiden daarbij ouders en kinderen graag. En de praktijk wijst uit dat deze werkwijze zijn vruchten afwerpt.