Bij echtscheiding worden er vaak afspraken gemaakt over partner en/of kinderalimentatie door partijen zelf of bepaalt de rechter hoeveel alimentatie de een aan de ander moet voldoen. Maar wat als er ná de echtscheiding omstandigheden veranderen (bijv. andere baan), die van invloed zijn op de alimentatiehoogte of – duur? Of als achteraf blijkt dat bij het maken van de afspraken door partijen zelf of bij het vaststellen door de rechter van verkeerde gegevens is uitgegaan?
Alimentatie is wat betreft het bedrag of termijn steeds weer voor wijziging vatbaar. Dit kan bijv. als er wijzigingen in omstandigheden intreden. Maar (!) een wijziging in de omstandigheden leidt niet altijd tot een verandering.
Wijzigingen kunnen uiteraard intreden, maar deze mogen niet verwijtbaar zijn! Indien de betaler structureel vijf dagen werkt en (maar) besluit om vier dagen te gaan werken en vervolgens wenst dat de alimentatie wordt verlaagd, dan zal dit waarschijnlijk niet lukken omdat er dan sprake is van verwijtbaarheid bij de betaler. Indien de betaler verandert van baan omdat hij/zij daar zin in heeft en daardoor minder gaat verdienen, dan komt dit meestal rekening van de betaler en volgt geen wijziging van de alimentatie. Dit kan anders zijn indien bijv. de nieuwe baan promotiekansen kunnen opleveren of de andere arbeidsovereenkomst afliep. Als de betaler bijv. door reorganisatie bij zijn werkgever werkloos wordt en voor langere tijd van een lagere WW-uitkering moet leven, dan heeft dit gevolgen voor zijn draagkracht en is er geen sprake van verwijtbaarheid. De wijziging zelf leidt er toe dat de betaler minder inkomsten zal ontvangen en de alimentatie niet meer (geheel) kan voldoen. Een nieuwe beoordeling van de alimentatieverplichting dient dan te volgen.
Wat als bijv. de ontvanger gaat werken en dat ten tijde van de echtscheiding nog niet deed en (meer) inkomen gaat genieten? Vaak neemt de behoefte aan alimentatie hierdoor af.
Het kan ook zo zijn dat bij het vaststellen van het alimentatiebedrag van verkeerde gegevens (lager of hoger inkomen/lasten) is uitgegaan. Het gaat hier om onjuiste feiten of een fout van een partij of de rechter m.b.t. bepaalde inkomsten of kosten. Een wijziging kan dan aan de rechter worden verzocht, zodat het juiste alimentatiebedrag alsnog in een rechterlijke uitspraak wordt opgenomen.
Het is verstandig eerst in overleg met de alimentatieontvanger tot afspraken te komen over een nieuw alimentatiebedrag. Mochten partijen er niet uitkomen, dan is het van belang om de rechter een nieuw bedrag te laten vaststellen. Let op, de betaler kan niet zomaar stoppen of minder betalen. De alimentatie ligt namelijk meestal in afspraken tussen partijen of in een rechterlijke uitspraak. Als je toch stopt en de alimentatieafspraak is opgenomen in een rechterlijke uitspraak, dan kan degene die geen geld ontvangt zich wenden tot een deurwaarder en/of LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) te Gouda.
Let op, laat u goed informeren alvorens u een stelling inneemt. Steeds weer dient de wijziging (ontslag krijgen, samenwonen, (wederom) trouwen, ziek worden, etc.) opnieuw beoordeelt te worden.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.