Stel u bent gehuwd geweest en u ontvangt alimentatie. Uw ex-partner komt echter te overlijden of is niet langer in staat de eerder door de Rechtbank opgelegde dan wel samen overeengekomen alimentatie te voldoen. Wat betekent dit dan voor u?
U heeft geen zekerheid dat u de aan u toegekende alimentatie daadwerkelijk gaat c.q. blijft ontvangen. Ingrijpende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, ontslag, faillissement of hertrouwen kunnen aanleiding zijn voor een herziening van de alimentatie. Daarnaast loopt u het risico van wanbetaling. Bij overlijden van uw ex-partner stopt de alimentatieplicht direct. Indien u afhankelijk bent van de alimentatie, dan loopt u, als gevolg van het overlijden of inkomensachteruitgang van uw ex-partner, een risico. Hoe kunt u dit oplossen? U kunt het risico verzekeren dan wel zekerheden zoeken voor financiële problemen die kunnen ontstaan zodra het overlijden zich voor zou doen. Er is een aantal manieren aanwezig om het risico voor bepaalde momenten te verzekeren.
Als ontvanger dient u deze verzekering af te sluiten. Bij overlijden van uw ex-partner, ten gevolge van een ongeval, zorgt u er op deze wijze voor dat u de toekomstige alimentatiebedragen veilig stelt. Raakt uw ex-partner door een ongeval arbeidsongeschikt, waardoor hij niet langer in staat is de gehele alimentatie te voldoen door een inkomensachteruitgang, dan krijgt u op dat moment een aanvullende uitkering uit de verzekering. Een voorbeeld ter verduidelijking: de alimentatiebetaler heeft zich gewend tot de Rechtbank met het verzoek de alimentatieverplichting te verlagen als gevolg van een ongeval en de Rechtbank heeft dit verzoek ingewilligd. De alimentatie wordt verlaagd van € 200,- naar € 100,- per kind. Het verschil, tussen het oude en het nieuwe bedrag, is op dat moment verzekerd.
Wilt u ieder risico uitsluiten (zoals bijvoorbeeld overlijden, wanbetaling of alimentatieherziening), dan kunt u overwegen de alimentatie af te kopen. U ontvangt dan een afkoopsom ineens in plaats van maandelijkse termijnen. Uw ex betaalt u een bedrag ineens, waarmee hij zijn verplichting afkoopt.
Let op, de afkoopsom is fiscaal aftrekbaar voor de betaler. De ontvanger dient inkomstenbelasting over het bedrag te voldoen!
Let op, alleen partneralimentatie is afkoopbaar, kinderalimentatie niet!
U kunt er voor kiezen de afkoopsom te storten bij een verzekeraar in een koopsompolis voor de aankoop van een lijfrente. U gebruikt de afkoopsom als premie voor een lijfrenteverzekering die direct ingaat. Deze keert dan bijv. maandelijks een bepaald bedrag uit. Een eventuele wijziging aan de zijde van uw ex-partner zal vervolgens niet leiden tot een wijziging in de uitkering.
Let op, over de uitkeringen dient u inkomstenbelasting te voldoen.
Deze verzekering dient u samen af te sluiten. U dient het verzekerde bedrag namelijk in gezamenlijk overleg vast te stellen. De polis kan uitkeren bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van de alimentatiebetaler. Let op, de betaler dient gezondheidswaarborgen te leveren voor het afsluiten van de verzekering.
Uw advocaat kan u adviseren welke verzekering het beste bij u past en waar u deze af kunt sluiten.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.