Mevrouw De Wit was gehuwd met de heer Janssen. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren. Mevrouw De Wit ontvangt van de heer Janssen maandelijks een bijdrage in de opvoeding en verzorging van haar twee kinderen (alimentatie). De heer Janssen is hertrouwd en heeft een nieuw gezin gevormd met mevrouw Pietersen-Janssen en hun drie kinderen. Hij heeft aan mevrouw De Wit te kennen gegeven dat hij daardoor niet meer de bijdrage voor de twee kinderen kan betalen.
Het is mogelijk dat de heer Janssen stopt met betalen, maar verstandig is dit niet. Mevrouw De Wit kan de bestaande kinderalimentatie-beslissing van de rechtbank aan het LBIO verstrekken om de alimentatie bij de heer Janssen te laten incasseren. Daarbij kan het LBIO zelfs beslag leggen op bijvoorbeeld het salaris van de heer Janssen. De heer Janssen is daarmee dus niet geholpen.
Als de heer Janssen meent dat hij niet langer voldoende financiële middelen heeft om kinderalimentatie te betalen, dan zal hij dit in eerste instantie het beste kunnen overleggen met mevrouw De Wit. Zij kunnen in onderling overleg trachten tot afspraken te komen over verlaging of nihilstelling (beëindiging) van de kinderalimentatie. Mogelijk doen zij dit het liefst bij de echtscheidingsmediator die hen bij de echtscheiding ook heeft bijgestaan.
Komen zij er op deze wijze niet uit, dan zal het aan de heer Janssen zijn om een gerechtelijke procedure te laten starten door een advocaat. Hij zal aan de rechtbank moeten verzoeken om te bepalen dat de eerder vastgestelde kinderalimentatie wordt beëindigd of verlaagd. Daarop zal een advocaat voor mevrouw De Wit mogen reageren.
De alimentatie kan worden veranderd op grond van gewijzigde omstandigheden. Gewijzigde omstandigheden zijn bijvoorbeeld verlies van baan, hertrouwen, samenwonen en gezinsuitbreiding. De heer Janssen is opnieuw getrouwd én heeft drie kinderen gekregen met zijn echtgenote, mevrouw Pietersen. Er is dus sprake van een wijziging van omstandigheden. Of deze wijziging meebrengt dat de kinderalimentatiebijdrage veranderd wordt, hangt af van alle meest recente gegevens die bepalend zijn voor het vaststellen van de kinderalimentatie: zowel financiële als niet-financiële relevante omstandigheden zijn beslissend.
De heer Janssen had eerst twee kinderen te onderhouden en nu zijn dat er vijf. Zijn financiële middelen moet hij verspreiden over vijf kinderen. Het lijkt logisch dat daarmee een kleinere bijdrage voor kinderalimentatie (voor twee kinderen) overblijft. Maar het kan zijn dat de heer Janssen sinds de echtscheiding meer is gaan verdienen, vermogen heeft opgebouwd en/of lagere kosten heeft gekregen. Het kan dus zijn dat hij meer financiële middelen te besteden heeft, waardoor de kinderalimentatie niet gewijzigd hoeft te worden.
De wet bepaalt dat kinderalimentatie boven alle andere onderhoudsverplichtingen gaat. Dit brengt met zich mee dat de onderhoudsverplichting van de heer Janssen jegens mevrouw Pietersen ondergeschikt is aan zijn onderhoudsverplichting jegens zijn vijf kinderen. Dit speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van de financiële ruimte van de heer Janssen.
Stoppen met betalen zonder meer, is niet verstandig. Laat u adviseren door een advocaat als u denkt dat de alimentatie die u betaalt, aangepast moet worden.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding en alimentatie). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl