Ans ontvangt partneralimentatie van Hans na hun echtscheiding. Iets later gaat Ans samenwonen met haar nieuwe vriend, Jan. Wat gebeurt er met de verplichting van Hans om partneralimentatie te betalen?
Vroeger hield de verplichting van Hans om na echtscheiding alimentatie te betalen alleen op als Ans met Jan zou zijn getrouwd. Tegenwoordig is dit o.a. uitgebreid met de situatie waarin partners gaan samenleven “als waren zij getrouwd”. Als daar sprake van is, dan houdt de alimentatieverplichting van Hans “van rechtswege” op, dat wil zeggen zonder dat de rechter daar aan te pas hoeft te komen. Mocht de samenleving tussen Ans en Jan worden verbroken, dan is het niet zo dat Hans dan weer alimentatie moet gaan betalen. Gestopt is in dit geval gestopt!
Meestal is niet te adviseren direct te stoppen met betalen. Of er sprake is van een samenleving als ware men gehuwd, dient puur juridisch benaderd te worden. Kennis van de rechtspraak is vereist. Laat u goed adviseren. Wanneer is sprake van samenleven?
De samenleving moet de kenmerken van een huwelijksverhouding dragen. De wet stelt drie eisen, waaraan alle drie voldaan moet zijn, wil de alimentatieverplichting eindigen:
Van samenwonen kan ook sprake zijn als Ans en Jan nog over eigen woonruimtes beschikken (LAT-relatie). Maar, bij een duurzame LAT-relatie wordt door de rechter niet snel geoordeeld dat de alimentatieverplichting eindigt.
De alimentatieverplichting eindigt niet als de samenwoning aanwezig of stopt vóórdat het huwelijk is ontbonden.
De relatie tussen Ans en Jan leidt er mogelijk niet toe dat de alimentatieverplichting definitief eindigt, maar is mogelijk wel van invloed op de hoogte van het alimentatiebedrag.
Ook kan het grievende karakter van die relatie ertoe leiden dat van de man in redelijkheid niet kan worden gevergd dat hij een bijdrage blijft betalen.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.