Nu het nieuwe jaar weer van start is gegaan, vonden we het goed u nog eens alert te maken op de indexering van de alimentatie. Jaarlijks dient de alimentatie (zowel partner- als kinderalimentatie) namelijk geïndexeerd te worden. Gebeurt dit ook in uw geval?
Jaarlijks worden de tussen ex-echtgenoten overeengekomen dan wel door de rechter vastgestelde alimentatiebedragen aangepast. Dit vindt steeds plaats met een vast percentage welke de minister van Justitie vast stelt.
Nee, ieder jaar wordt het percentage berekend. Dit percentage is afhankelijk van de loonindex (stijging van de lonen) welke wordt vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van o.a. de salarisontwikkelingen in het bedrijfsleven en overheid.
Ja, automatisch worden alle vastgestelde alimentatiebedragen van het jaar daarop geïndexeerd. U hoeft dus niet (ieder jaar) naar een rechter toe of met uw ex-partner nieuwe afspraken te maken.
Ja. U kunt de rechter verzoeken of samen afspreken dat de wettelijke indexering wordt uitgesloten. Wel is vereist dat dit schriftelijk wordt vastgelegd. Het is ook mogelijk de indexering voor een bepaalde periode uit te sluiten. Bijvoorbeeld voor 1 jaar. Het kan verstandig zijn hier gebruik van te maken indien niet te verwachten is dat de alimentatieplichtige op korte termijn een loonsverhoging zal krijgen. Maar let op, de rechter kan altijd gevraagd worden deze afspraak tussen partijen ongedaan te maken.
Wie informeert u eigenlijk omtrent het nieuwe percentage? Helaas, u wordt niet door een instantie of andere derde geïnformeerd omtrent het percentage van de verhoging. U dient deze zelf op te zoeken. Met ingang van 1 januari 2015 gaan de vastgestelde alimentatiebedragen met 0,8 procent omhoog. Kijk voor onder andere het indexeringspercentage voor wat betreft de voorgaande jaren op www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.
Het kan zijn dat u nooit indexering heeft toegepast. In dat geval kunt u wel degelijk nog indexering toepassen. Indien de verhoogde alimentatie vervolgens niet wordt betaald, kan dit afgedwongen worden middels een deurwaarder of het Landelijk Bureau Inningen Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO kan overgaan tot incassering van kinderalimentatie en partneralimentatie mits de zaak eerst is voorgelegd aan een rechter die de verplichting heeft vastgelegd in een uitspraak (lees:beschikking).
Wettelijk is vastgelegd dat u maximaal 5 jaar terug kunt gaan om achterstallige alimentatie of indexeringsbedragen alsnog te vorderen.
Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in echtscheidings- en alimentatierecht. In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdag in Bergeijk en in Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.knegtmansadvocaten.nl.