Henk en Ans besluiten te gaan scheiden. Ze zijn het er over eens dat Ans partneralimentatie dient te ontvangen. Zij vragen zich echter af hoe de behoefte van Ans kan worden bepaald. Mogen zij deze zelf bepalen? Hoe stelt de rechter de behoefte vast?
In het kader van de echtscheiding kan alimentatie toegekend worden aan de echtgenoot die niet voldoende inkomsten heeft of in redelijkheid kan verwerven. Een echtgenoot heeft geen behoefte als hij door eigen verdiensten geheel in zijn levensonderhoud kan voorzien. Een echtgenoot heeft o.a. wel behoefte indien hij afhankelijk is van een bijstandsuitkering. Bepalend voor de behoefte kunnen mede zijn de lange duur van het huwelijk en de welstand waarin partijen toen leefden. Dat wil niet zeggen dat de man steeds gehouden is zijn ex-echtgenote in staat te stellen voort te leven op de wijze als zij tijdens het huwelijks gewend was, ook al is hij daar financieel toe in staat. Als het huwelijk slechts kort heeft geduurd, maakt dit niets uit voor de behoefte.
Indien de vrouw gaat samenwonen als waren zij en haar nieuwe partner gehuwd, dan vervalt in principe de plicht tot voldoening van partneralimentatie.
Voor de omvang van de behoefte aan alimentatie is mede bepalend het eigen inkomen van de alimentatiegerechtigde en het inkomen dat in redelijkheid verworven kan worden. Dit laatste is afhankelijk van omstandigheden zoals:
Het is mogelijk dat echtgenoten, indien zij hun huwelijk laten ontbinden, in overleg afspraken maken omtrent de hoogte van de voldoening van alimentatie. Er kleven hier echter wel enige risico’s aan. O.a. het feit dat de Sociale Dienst zich niet aan deze afspraak hoeft te houden indien (vervolgens) een aanvraag tot verkrijging van een bijstandsuitkering wordt aangevraagd.
Voor de vaststelling van de behoefte is sinds enige tijd een vaste regel (formule) tot stand gekomen. De formule geeft de mogelijkheid de behoefte voor iedereen op een gelijke wijze vast te stellen. De formule is gebaseerd op het netto besteedbaar gezinsinkomen ten tijde van huwelijk. Specifieke kennis voor het uitrekenen van de behoefte is vereist.
Heeft u vragen of wenst u overleg betreffende scheidingsgerelateerde kwesties, bijvoorbeeld als in dit stukje omschreven? Knegtmans Advocaten & Mediators is o.a. gespecialiseerd in familierecht (waaronder (echt)scheiding). In een gratis gesprek of tijdens het gratis spreekuur op donderdagavond in Bergeijk en Bladel van 17.00 tot 18.00 uur geven wij u graag meer advies en informatie. U kunt ons bereiken op 040-2076076 of 0497-383868. Zie ook: www.bemiddelaarbijechtscheiding.nl.