De kosten die worden gemaakt om alimentatie of een afkoopsom te krijgen of te behouden, mogen als aftrekpost worden opgevoerd in de aangifte inkomensbelasting. Het gaat om onder meer advocaatkosten, telefoonkosten, portokosten, reiskosten en incassokosten. Advocaatkosten die worden gemaakt om de vermogensrechtelijke afwikkeling van een echtscheiding te regelen, mogen niet als aftrekpost worden opgevoerd.
Het Hof Den Haag oordeelde recentelijk dat een man de kosten die hij maakte ten behoeve van de terugvordering van alimentatie niet in aftrek kan brengen in zijn aangifte Inkomstenbelasting.
De man betaalde in de periode 1992 tot en met 2004 alimentatie aan zijn ex-echtgenote.
De man kwam erachter dat hij jarenlang meer alimentatie had betaald dan waar de vrouw recht op had, omdat zij een hoger inkomen had dan waar de alimentatie op was gebaseerd. De man spande daarom een gerechtelijke procedure aan om de te veel betaalde alimentatie terug te eisen en voerde in zijn aangifte Inkomstenbelasting een post aan gemaakte advocaatkosten op. De belastinginspecteur accepteerde de aftrekpost echter niet.
En ook de Rechtbank Den Haag verklaarde het beroep van de man tegen het afgewezen bezwaar, ongegrond. Volgens de rechtbank zijn alleen de kosten die gemaakt zijn tot verwerving, inning en behoud van uitkeringen en verstrekkingen aftrekbaar. Daarvan is in dit geval geen sprake. Anders dan de man dacht, hoeft ook het ontstaan van een terugbetalingsverplichting bij de ex-echtgenote voor de in het verleden ten onrechte ontvangen alimentatiebetalingen, niet te gelden als een dergelijke uitkering of verstrekking.
Het Hof gaf de rechtbank in dit oordeel gelijk. Een kleine pleister op de wond was wel dat de vrouw in de proceskosten was veroordeeld, zodat de kosten die de man voor de procedure had moeten maken deels vergoed werden.