Uit cijfers van Bureau Jeugdbescherming Regio Amsterdam (voorheen Bureau Jeugdzorg) en de Raad voor de Kinderbescherming Amsterdam en Regio blijkt dat een kwart van de kinderbeschermingszaken in Amsterdam uit vechtscheidingen voortvloeit. De Raad voor de Kinderbescherming begeleidt, adviseert en beschermt kinderen (en hun ouders) wanneer kinderen in de knel dreigen te komen of dat al zijn.
Uit landelijke cijfers blijkt dat er op jaarbasis ruim 3.000 vechtscheidingen dusdanig uit de hand lopen dat de kinderbescherming erbij betrokken raakt. Deze gevallen betreffen met name kinderen van hoogopgeleide ouders. Reden daarvoor is dat hogeropgeleiden meer geld en een langere adem hebben. Een vechtscheiding is traumatiserend en een vorm van kindermishandeling. De vFAS (specialisatieverenging Familierecht) , waar wij als gespecialiseerd kantoor bij zijn aangesloten, pleit, net als de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdbescherming Regio Amsterdam, dan ook voor uit elkaar gaan op een respectvolle wijze, waardoor kinderen zo min mogelijk worden geschaad.
Ook de politiek mengt zich intussen in de discussie. De SGP heeft onlangs een amendement ingediend op een VVD-wetsvoorstel over het gebruik van mediation (in goed overleg uit elkaar) met de strekking dat ouders met kinderen bij een scheiding verplicht moeten worden de hulp in te schakelen van een professionele bemiddelaar (mediator). Deze vorm van bemiddeling wordt ingezet om bittere, langdurige rechtszaken te voorkomen. Pas na een aantal gesprekken met deze mediator komt de rechter in beeld, zo wil de SGP, al zal een eerdere gang naar de rechter altijd een optie blijven. Ouders zijn nu al verplicht om een "ouderschapsplan" op te stellen, maar de SGP wil dat dit gebeurt met de hulp van de bemiddelaar. Doel hiervan is om de emotionele gevolgen van een scheiding voor de kinderen zoveel mogelijk te beperken.
Ook de Kinderombudsman had hier vorig jaar al voor gepleit. De SGP rekent op steun van een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer, aangezien coalitiepartijen VVD en PvdA eerder een voorstel deden om mediation bij vechtscheidingen verplicht te maken.
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt heeft laten weten dat verplichting wat hem betreft te ver gaat. Wel is hij er voor om mediation dwingender te maken in het geval van scheidingen met kinderen.
De VVD stelde destijds dat uit ervaringen in Scandinavië blijkt dat verplichte mediation het aantal vechtscheidingen met 50 procent heeft doen afnemen. De regeringspartij wilde toen mediation verplichten in de 20 procent van de gevallen dat de ouders er zonder een gang naar de rechter niet uitkomen.
Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) zei vorig jaar dat een verplichting wat hem betreft te ver gaat. Wel vindt hij het een goede zaak dat de rechter ouders op vrijwillige basis naar een mediator kan verwijzen. De SGP vindt dit echter te vrijblijvend. "Grote verliezers bij een conflict zijn kinderen. Mediation wordt al ingezet in een deel van de echtscheidingen. Maar juist waar deze bemiddeling het hardst nodig is, wordt er geen gebruik van gemaakt. Met alle drama's van dien", aldus SGP-leider Kees van der Staaij.
Uiteraard volgen wij de discussie met belangstelling. Hoe dan ook, ons kantoor is er klaar voor. Wij bieden reeds jaren professionele begeleiding aan zowel ouders als kinderen in en na een scheiding!