De wet bepaalt dat alimentatiebedragen ieder jaar per 1 januari verhoogd moeten worden met een door de overheid jaarlijks vast te stellen percentage (ook wel genoemd “alimentatie index”). Het percentage is gebaseerd op de loonindex (gemiddelde stijging van de lonen in Nederland). Welk percentage dat is, verschilt van jaar tot jaar en wordt aan het einde van ieder jaar bekend gemaakt voor het daaropvolgende jaar. U kunt het meest recente percentage altijd terug vinden op de website van het LBIO (alimentatie index).
De verhoging moet u zelf doorvoeren en u bent deze verplicht te gaan betalen (tenzij u afwijkende afspraken maakte); u moet zelf het nieuwe verhoogde bedrag narekenen én gaan overmaken aan de persoon die alimentatie van u moet ontvangen. Er hoeft niet jaarlijks door de rechter een vaststelling plaats te vinden van de plicht om de verhoging te gaan betalen. Er bestaat een wettelijke verplichting. Met de handige rekentool kunt u in één oogopslag zien welk bedrag per 1 januari betaald of ontvangen zal moeten worden (uiteraard mits u wettelijke indexering bent overeengekomen of door de rechter alimentatie is vastgesteld) (alimentatie index).
Over het indexeren van alimentatie (alimentatie index) mag u – als u dat wilt - samen (in overleg) andere (van de wet afwijkende) afspraken maken, bijvoorbeeld dat u een ander percentage hanteert, of dat u indexering (alimentatie index) uitsluit. Of u kunt de rechter verzoeken of samen afspreken dat de wettelijke indexering (alimentatie index) wordt uitgesloten.
Wel is vereist dat een onderlinge afspraak schriftelijk wordt vastgelegd. Het is ook mogelijk de indexering (alimentatie index) voor een bepaalde periode uit te sluiten. Bijvoorbeeld voor 1 jaar. Het kan verstandig zijn hier gebruik van te maken indien niet te verwachten is dat alimentatieplichtige op korte termijn een loonsverhoging zal krijgen. Maar let op, de rechter kan altijd gevraagd worden deze onderlinge afspraak tussen partijen ongedaan te maken (vernietigen).
Wat als ik tot nu toe nooit indexering (alimentatie index) heb ontvangen?
Als de rechter bij uitspraak een alimentatiebijdrage heeft vastgesteld, dan moet jaarlijks de indexering (alimentatie index) worden voldaan. Dit gebeurt niet altijd, soms omdat mensen gewoonweg niet weten dat dit moet. De verplichting om de jaarlijkse verhogingen alsnog te voldoen, blijft bestaan. Echter de achterstallige indexering (alimentatie index) die ouder is dan 5 jaar, zal niet meer geïncasseerd kunnen worden, omdat deze is verjaard.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.