Partneralimentatie moet in beginsel iedere maand worden betaald. Er wordt dus een maandelijks te betalen bedrag vastgesteld.
In de kosten van onderhoud van de alimentatiegerechtigde partner, moet volgens de wettelijke bepalingen voorzien worden met een bedrag dat is afgestemd op enerzijds de behoefte van de partner en anderzijds de draagkrachtruimte van de alimentatieplichtige. Anders dan bij kinderalimentatie, kan daarnaast ook met niet-financiële factoren rekening, zoals de duur van het huwelijk, gehouden worden. Bovendien speelt de vraag naar de behoeftigheid een rol.
Bij het vaststellen van de behoefte en draagkracht(ruimte) hanteren Nederlandse rechters daartoe vanuit de rechtspraak opgestelde normen, de zogenaamde Tremanormen.
Sinds 1 maart 2009 heeft kinderalimentatie voorrang boven partneralimentatie. De vraag of sprake is van een kinderalimentatieverplichting en hoeveel kinderalimentatie voldaan dient te worden, is derhalve ook van invloed op de vraag of ruimte overblijft voor partneralimentatie en hoeveel partneralimentatie.
Onze mediators zijn tevens advocaat, zodat zij u niet alleen als mediator in het proces zullen begeleiden, maar u tevens zullen informeren over de juridische ins en outs. Daarnaast zijn onze mediators daardoor ook in staat om voor u – als u dat wilt - alimentatieberekeningen te maken die ook rechtbanken hanteren, zodat u zeker weet dat u op basis van de wettelijke maatstaven alimentatie afspraken maakt.
De rechtbank maakt bij het vaststellen van de hoogte van de partneralimentatie, als duidelijk is geworden dat er draagkrachtruimte resteert aan de kant van de alimentatieplichtige, altijd een draagkrachtvergelijking; de draagkrachtruimte van de alimentatiegerechtigde wordt vergeleken met de draagkrachtruimte van de alimentatieplichtige. De gedachte hierachter is dat na de scheiding door de alimentatiebetaling de alimentatiegerechtigde niet in een betere financiële positie hoeft te komen verkeren dan de alimentatieplichtige. Als de “vrije ruimte” van de alimentatiegerechtigde groter blijkt te zijn dan die van de alimentatieplichtige, wordt de op te leggen partneralimentatie beperkt tot een zodanige bijdrage waarbij beiden een vrijwel even grote “vrije ruimte” overhouden.
U mag net als bij kinderalimentatie ook over de hoogte en voldoening van partneralimentatie samen afwijkende afspraken maken, die afwijken van voornoemde maatstaven en uitgangspunten. U kunt er ook voor kiezen de partneralimentatie af te kopen.
Partneralimentatie moet/kan ieder jaar 1 januari worden verhoogd met het indexeringspercentage. Dit wordt indexeren genoemd (alimentatie index). Ook hierover mag u andere afspraken maken samen, bijvoorbeeld dat u een ander percentage hanteert, of dat u indexering (alimentatie index) uitsluit.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.