Een alimentatieontvanger kan jegens de alimentatiebetaler bepaald gedrag vertonen welke kan leiden tot een matiging van de voldoening van alimentatie. In uitzonderlijke gevallen wordt de alimentatie vanwege dat gedrag op nihil gezet. Wanneer is sprake van dergelijk wangedrag?
De wet bepaalt dat een matiging kan plaatsvinden indien gedragingen plaatsvinden door de ontvanger dat betaling van alimentatie naar redelijkheid niet of niet meer helemaal gevergd kan worden. Dit geldt niet voor minderjarige kinderen. Wel kan alimentatie gematigd worden jegens een echtgenoot c.q. echtgenote.
In het hiernavolgende worden een aantal voorbeelden in de rechtspraak gegeven. De Hoge Raad heeft bepaald dat een jong-meerderjarige (18-21 jaar) zelf zijn of haar studie mag kiezen en ook niet kan worden verplicht om de ouder periodiek te informeren over zijn of haar studieresultaten.
In een ander arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat niet op de enkele grond van het weigeren van contact van een kind met de vader of moeder de onderhoudsplicht gematigd kan worden.
Welk wangedrag van een ex-partner is van belang? Zijn er feiten en omstandigheden die met zich meebrengen dat niet langer een bijdrage van de ex kan worden verlangd?
Meerdere malen is door de man een beroep gedaan op matiging vanwege het frustreren van de omgangsregeling met de kinderen door de alimentatiegerechtigde. Dit beroep is in de praktijk niet vaak gehonoreerd.
In een arrest waarin het Hof van Den Bosch heeft beslist had een vrouw een man, zonder dat hij daarop bedacht was, met kracht met een bloempot gevuld met aarde met een gewicht van minstens 8 kilo op het hoofd geslagen. De man was hierdoor enige tijd buiten bewustzijn, had een lichte hersenschudding en een hoofdwond van ongeveer 5 cm opgelopen. Volgens het Hof kon deze gebeurtenis er niet toe leiden dat de vrouw geen aanspraak meer kon maken op alimentatie van de man.
In een ander arrest had een man getracht zijn vrouw van het leven te beroven en haar gestalkt. De man is veroordeeld wegens vrijheidsberoving, niet voor mishandeling. Dit geval achtte een rechtbank (Breda) dat vanwege het schokkende karakter, van de vrouw (alimentatiebetaler)niet gevergd kon worden dat zij nog de lotsverbondenheid met de man, ontstaan door het huwelijk, voelt. Het is een subjectieve maatstaf die wordt gehanteerd, waarbij beslissend is of de gedraging grievend is voor de vrouw. Niet relevant is het gedrag van de man op zich, dan wel de bedoeling van de man, maar het effect dat die schokkende en kwetsende gedraging heeft.
In een arrest van het Hof van Den Haag is aan bod gekomen dat een vrouw (alimentatiebetaler in deze kwestie) ernstig en langdurig door de man is mishandeld, waarvan ze ook emotioneel de gevolgen draagt. Hierdoor is zij in het ziekenhuis beland. Voorts had zij voor haar leven gevreesd. Zij heeft letsel aan haar gezicht en arm opgelopen. Verder is zij door de man met hete koffie overgoten. De man heeft dit tijdens de zitting erkend. Ook in deze stopte de voldoening van alimentatie.
In een andere zaak had de man de vrouw verweten regelmatig buitenechtelijk sexueel verkeer te hebben gehad. Nu hij zichzelf hier ook schuldig aan had gemaakt, of althans hier voor openstond, baatte hem dit niet en is de alimentatie niet gewijzigd.
In een andere zaak beschuldigde de vrouw de man o.a. van het plegen van ontucht met haar zoon. Zij doet aangifte. Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging. De man is van mening dat op grond van valse aangifte geen alimentatie aan de vrouw moet worden toegekend. De rechtbank oordeelde dat deze zeer ernstige beschuldigingen, die niet bewezen konden worden ertoe kan leiden dat geen alimentatie wordt toegekend. De beschuldigingen zouden als zeer schokkend en aangrijpend zijn ervaren, waardoor ook in deze onherroepelijk een einde is gemaakt aan elk gevoel van lotsverbondenheid van de man ten opzichte van de vrouw.
In een ander arrest is naar voren gekomen dat een vrouw strafbaar en onrechtmatig heeft gehandeld jegens een man. Zij heeft hem mishandeld en is daarvoor tot een gevangenisstraf veroordeeld. Hierdoor heeft de man een posttraumatisch stresssyndroom opgelopen en is langdurig onder psychiatrische behandeling geweest. Voorts is hij arbeidsongeschikt geraakt en geruime tijd niet in staat geweest zijn werkzaamheden als huisarts uit te oefenen. Ook in deze zaak was sprake van dusdanig grievend karakter van wangedrag dat de rechter oordeelde dat de voldoening van alimentatie stopt.