Woont u samen in een huurwoning (echtelijke woning), dan is het goed om te weten dat door een huwelijk of geregistreerd partnerschap u automatisch medehuurder wordt als de huurovereenkomst op naam van de ander staat en u uw hoofdverblijf in de woning heeft (ingeval van een echtelijke woning zal daarvan sprake zijn). U bent als medehuurder (zonder dat uw naam in het huurcontract hoeft te staan) mede hoofdelijk aansprakelijk tegenover de verhuurder, onder andere voor de betaling van de huur. Het medehuurderschap eindigt als u niet meer uw hoofdverblijf in de woning heeft.
Als de huurovereenkomst op naam staat van één van u beiden en u wilt nu juist dat de ander de woning blijft bewonen (en huren) na de scheiding (dit is het toedelen van het huurrecht), dan kan dat omdat u medehuurder bent.
Ongeacht wie de huurwoning blijft bewonen en op wiens naam hij staat (ook als die op beider naam staat), is het belangrijk om de verhuurder te melden wie de woning zal verlaten en wie er zal blijven wonen. Dit om uw rechten veilig te stellen en/of problemen achteraf te voorkomen als u niet meer in de woning woont.
Het huurrecht is geen vermogensbestanddeel en vertegenwoordigt in die zin geen waarde; als het huurrecht aan de één wordt toegedeeld, is daarvoor in principe geen vergoeding verschuldigd aan de ander (overbedelingsvergoeding).
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.