De scheiding zal in beginsel gevolgen hebben voor het opgebouwde ouderdomspensioen. Vroeger behield – meestal alleen - de man (omdat de vrouw geen pensioen had opgebouwd) na scheiding alle pensioenrechten en had de vrouw na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd geen of een zeer minimaal eigen pensioen.
De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS) is op 1 mei 1995 in werking getreden. Bent u gescheiden (er moet sprake zijn geweest van een huwelijk of geregistreerd partnerschap) na 1 mei 1995, dan is de WVPS op u van toepassing. De WVPS houdt kort samengevat in dat de ouderdomspensioenrechten die na de huwelijksdatum tot de echtscheidingsdatum door echtgenoten zijn opgebouwd, volgens deze wet worden verevend.
Verevenen houdt in dat bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van het deel dat tijdens de huwelijksjaren is opgebouwd, de ex-echtgeno(o)t(e) in maandelijkse termijnen de helft rechtstreeks krijgt uitgekeerd van de pensioenuitvoerder.
Om dit mogelijk te maken, moet na de echtscheiding binnen twee jaar door partijen melding worden gemaakt aan de pensioenuitvoerders van de datum van echtscheiding. Dit kan door middel van een speciaal formulier dat daarvoor door de overheid is opgesteld.
In mediation (bemiddeling) zal onze mediator de bedoelde melding aan de pensioenuitvoerders voor u verzorgen, in samenspraak met u.
U kunt echter ook samen van de WVPS afwijkende afspraken over de al of niet verdeling van de ouderdomspensioenrechten maken. U kunt deze afwijking niet afdwingen. U moet het daar allebei over eens zijn.
Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan hangt het van de inhoud van de akte van huwelijkse voorwaarden af, hoe met pensioenrechten moet worden omgegaan bij scheiding. De mediator zal dit met u bespreken.
Verevening of andere verdeling van uw ouderdomspensioen kan gevolgen hebben voor de partneralimentatie.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.